header-foto

Sneller op spierkracht

Al sinds 2001 jaagt het Nijmeegse Team Elan op de ultieme snelheidsrecords: Op zuivere spierkracht in gestroomlijnde fietsen. Het team heeft in die tijd opvallende successen geboekt. Een nieuwe fiets is in ontwikkeling, in samenwerking met HAN/Seneca. Ook jij kunt daar aan meehelpen. Over de geschiedenis van het team vertelt wielrenster Ellen van Vugt.

Ik zal me even voorstellen, ik ben Ellen van Vugt en vanaf 2001 fiets ik in een compleet gestroomlijnde fiets. In 2004 heb ik het damesrecord verbeterd naar 105.34 km/uur. Het jaar daarop werd het alweer verbroken. In 2010 is het record op 121.81 km/uur gezet door de Francaise Barbara Buatois.

Deze records worden gereden op een lange rechte weg nabij Battle Mountain, in de Amerikaanse staat Nevada. Dit jaar was een spannende aflevering van de recordjacht, waarin het damesrecord meerdere keren verbroken is. Als eerste door de Nederlandse Rosa Bas die 122,12 km/h haalde. Later in de week kwam het weer terug in Franse handen als Ilona Peltier 126,51 km/h rijdt.

Zelf heb ik mijn PR kunnen verbeteren. Aanvankelijk leek ik te blijven hangen rond 112 km/h, voor mij het maximaal haalbare in deze fiets. Maar toen kon ik snellere banden lenen van het Italiaanse team, en dat maakte het verschil. Ik haalde 115,94 km/h.

Voor deze snelheden moet alles geoptimaliseerd worden: Zowel de fysieke prestatie van de fietser als de technologie van de fiets. We verbeterde de bestaande fiets, onder andere met een betere ruit, snellere wielen en een carbon rolbeugel voor de veiligheid. Eén van de dingen waar we tegen aanlopen, is dat het heel moeilijk is om in een gestroomlijnde fiets maximaal vermogen te trappen. Bij HAN/Seneca loopt nu een onderzoek naar waarom dat is. We hopen dat ik hiermee een aanval kan doen op het uurrecord, dat nu op 84.02 kilometer staat. Mijn PR staat op 80.5, dus het zou wel een flinke sprong zijn.

We zijn daarom ook bezig met de ontwikkeling van een heel nieuwe fiets, die zo’n grote stap in snelheid dichterbij brengt. Als je het leuk vindt om aan dit project mee te werken, ben je meer dan welkom. We hebben onder andere mensen nodig om mee te helpen met het bouwen van de fiets, de communicatie en het regelen van sponsoring. Heb je interesse stuur ons dan een mail: info@elan.cc.

Team Elan op Battle Mountain
Afspraak maken