header-foto

WK Inline Skate levert Gelderse economie ruim 1 miljoen euro op

Deze zomer was Gelderland gastheer van het wereldkampioenschap inline en freestyle skaten. Het evenement, georganiseerd door TIG Sports en de KNSB, zorgde voor 1,1 miljoen euro aan economische impact, berekenden sporteconomen van HAN Sport en Bewegen. Verder gaven bezoekers een 8,3 als rapportcijfer en werden 19.000 extra beweegminuten gemaakt door recreatieve deelnemers aan de Telegraaf Skate Arnhem. Nog nooit was het WK inline skaten in Nederland en werden de twee skate disciplines op ťťn toernooi gecombineerd.

Er werden helaas geen medailles voor Nederland behaald bij de senioren. Toch waren de bezoekers het evenement heel erg positief. Projectleider en sporteconoom Jelle Schoemaker van HAN Sport en Bewegen geeft aan dat het gemiddelde rapportcijfer bijzonder hoog is. “Het lukte de organisatie om de relatief kleine sport op een aantrekkelijke manier te presenteren, zowel op de baan in Heerde als in het centrum van Arnhem. De bezoekers hingen op zaterdagavond letterlijk uit hun ramen en balkons om een glimp op te vangen van de 100 meter sprint door de Weertjesstraat.” Driekwart van de bezoekers gaf dan ook aan dat het evenement een diepe indruk heeft gemaakt en hem of haar nog lang zal bijblijven.

Het wereldkampioenschap duurde in totaal negen dagen en werden 20.000 keer bezocht door ruim acht duizend individuele bezoekers. Een op de zes bezoekers kwam uit het buitenland. Samen met de uitgaven van de organisatie, deelnemers en media zorgden zij voor 2,4 miljoen euro aan bestedingen. Daarvan zou 1,1 miljoen euro zonder het evenement niet in Gelderland zijn beland. Dit is de additionele economische impact van het evenement.

Het evenement was niet alleen voor topsporters. Iedereen kon op de slotdag deelnemen aan het WK tijdens de Telegraaf Skate Arnhem. Ongeveer een kwart van de 150 deelnemers gaf aan extra te zijn gaan bewegen door dit evenement. Dit zorgde voor ongeveer 19.000 beweegminuten die extra zijn gemaakt ten opzichte van andere weken. Bijna alle deelnemers geven aan dat ze van plan zijn vaker te gaan deelnemen aan toertochten en een derde is van plan zich aan te melden bij een vereniging.

nieuws foto

Sports Economics & Strategic Sports Management

De maatschappelijk en economische waarde van sport vergroten, dat is waar experts binnen het expertisegebied Sports Economics & Strategic Sports Management (SESS) zich mee bezig houden. Het scala waarin HAN SENECA onderzoek doet naar effecten van sport en sportevenementen is breed.† Lees meer...
Afspraak maken