header-foto

Sports Economics & Strategic Sports Management

De maatschappelijk en economische waarde van sport vergroten, dat is waar experts binnen het expertisegebied Sports Economics & Strategic Sports Management (SESS) zich mee bezig houden. Het scala waarin HAN SENECA onderzoek doet naar effecten van sport en sportevenementen is breed. Zo onderzoeken experts de zogenaamde prijselasticiteit van contributies bij sportverenigingen en sportbonden, waardoor ze inzicht krijgen wat hun leden verwachten in ruil voor hun contributiegeld.

Voor de Giro d’Italia, die in 2016 startte in de provincie Gelderland, werd vooraf een haalbaarheidsonderzoek gedaan door sporteconomen van HAN SENECA. Tijdens en na afloop van het evenement werd door de experts een uitgebreid evaluatieonderzoek gedaan, in opdracht van de Provincie Gelderland en de drie startgemeenten Apeldoorn,Arnhem en Nijmegen. Dit werd gedaan in samenwerking met de Radboud Universiteit, de Universiteit van Utrecht en economisch onderzoeksbureau Decisio en met behulp van studenten van HAN Sport en Bewegen.

In het uitgebreide onderzoek, dat werd geleid door de sporteconomen vanuit HAN SENECA, werden de toeschouwers onder andere gevraagd naar hun mening over het evenement en hun uitgavenpatroon. Uiteindelijk werd de Girostart beoordeeld met een 8.1 en zorgde het voor een impuls van € 8,4 miljoen in de economie van de provincie Gelderland.

Naast deze economische evaluatie werden ook onderzoeken uitgevoerd bij het WK baanwielrennen, de Worldcup BMX Supercross, de Zevenheuvelenloop, de KLM Open en de start van de Vuelta. Kijk voor meer informatie over deze onderzoeken op www.sporteconomie.nl.

Dienstverlening

Experts binnen het expertisegebied Sports Economics & Strategic Sports Management (SESS) hebben door onderzoek belangrijke instrumenten verkregen om tevredenheid, economische impact en promotionele waarde van sport en sportevenementen te evalueren. Deze activiteit past binnen de doelen die HAN SENECA zich heeft gesteld, namelijk om partners binnen en net buiten de sport te helpen om verder te professionaliseren. Iedereen die een vraag heeft rondom sport en economie kan bij ons terecht.

Voor vragen over sportparticipatie en het professionaliseren van sportorganisaties kun je terecht bij het Transferpunt Sport, een samenwerkingsverband van onderzoekers en studenten. Zij ondersteunen sportorganisaties door middel van dienstverlening op het gebied van sportbeleid en sportmarketing.

Onderzoek

HAN SENECA heeft op het gebied van onderzoek een prachtig voorbeeld. Via Transferpunt Sport - opgericht door HAN SENECA en ondersteund door NOC*NSF en de gemeente Nijmegen - wordt er onderzoek verricht bij zowel amateur- als profclubs, waarbij vooral de bedrijfseconomische aspecten worden bekeken en waar nodig verbeterd. Onderzoekers worden ondersteund door studenten, die bijvoorbeeld hielpen bij een competentieonderzoek naar vrijwilligers binnen amateurvoetbalvereningen. Aan de hand van vragenlijsten konden clubs zien waar ze een vrijwilliger het best in konden zetten. Organisatieadvies is daarmee een van de doelen. Daarbij wordt ook gelet op de commercialisering van de sport, op sportmarketing en sportsponsoring.

Overzicht onderzoeken op thema Sports Economics & Strategic Sports Management

Hier vindt u een overzicht van onderzoeken die experts Sports Economics & Strategic Sports Management verricht hebben. Deze hebben betrekking op de economische en management/marketing aspecten rondom sport en bewegen.  Lees meer...

Onderwijs

HAN SENECA biedt op het gebied van Sports Economics & Strategic Sports Management de cursus ‘de economische waarde van sport’ aan. Binnen de opleiding Sportkunde kunnen studenten zich op dit thema specialiseren en tevens zijn er diverse minoren rondom sporteconomie en sportmarketing die vanuit dit expertisegebied aangeboden worden.

Neem contact met ons op!

Onderzoeksresultaten via het expertisecentrum op aanvraag beschikbaar voor bedrijven en organisaties. Neem voor meer informatie contact op via: seneca@han.nl.

Cursus Economische waarde van Sport

Hoe houden we de sport betaalbaar voor iedereen? Op welke manier meet en vergroot je de effecten van sportevenementen? Wat draagt sport bij aan de Nederlandse economie? Het doel van de cursus Economische waarde van Sport is om organisaties in en rondom de sport te helpen hun maatschappelijke rendement te vergroten door economische inzichten en modellen toe te passen op praktijkvoorbeelden in de sport.

Lees meer...

Afspraak maken