header-foto

Onderzoeken

Hier vindt u een overzicht van onderzoeken die experts Sports Economics & Strategic Sports Management verricht hebben. Deze hebben betrekking op de economische en management/marketing aspecten rondom sport en bewegen.

Economische impact en bezoekersprofiel King of the Court onderzocht

Van 9 tot en met 12 september 2020 werd in Utrecht voor de tweede keer het beachvolleybal-evenement King of the Court georganiseerd door sportevenementenbureau Sportworx in samenwerking met de Nevobo en wereldvolleybalbond FIVB. Dit was, na het uitbreken van de coronapandemie, het eerste internationale sportevenement dat in Nederland werd gehouden. In opdracht van Sportworx heeft het Sports Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen de economische impact berekend voor de regio Utrecht. Daarnaast is onder de bezoekers onderzocht wat hun mening en houding is ten opzichte van Corona en de daar bijhorende maatregelen. Het onderzoek is uitgevoerd volgens de methodiek van de Werkgroep Evaluatie Sport Evenementen (WESP).

Amersfoort sportiefste stad, oosten sport meer in verenigingsverband

Amersfoort is de meest sportieve stad van Nederland, en in het oosten van Nederland wordt opvallend veel meer in verenigingsverband gesport dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die woensdag 18 november 2020 is verschenen.

In die nieuwe Atlas wordt de gemeentelijke sportindex geïntroduceerd. Deze is door stichting Atlas voor Gemeenten ontwikkeld in samenwerking met de Academie Sport en Bewegen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en geeft het sportaanbod en de sportdeelname per gemeente weer. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen sporten die in verenigingsverband plaatsvinden en individuele sporten.

Lees hier het gehele artikel

Miljoenen financiële en maatschappelijke schade sportevenementen door coronacrisis

Door de coronamaatregelen zijn veel sportevenementen in 2020 uitgesteld of afgesteld. Het Sports & Economics Research Centre van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen schat dat de financiële schade voor het annuleren van bijna 3.000 hallmark, hardloop- en wielerevenementen in 2020 rond de 125 miljoen euro is. De maatschappelijke schade is met een geraamde waarde van bijna 200 miljoen euro nog groter. 

Sport en bewegen moet zijn waarde niet verspelen

Uit dit onderzoek van het Sports & Economics Research Centre van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen blijkt dat de verschuivingen in het sport- en beweeggedrag van Nederlanders tijdens de coronamaatregelen, flinke gezondheidsimpact hebben gehad. 

Eredivisie 2020/21 zonder publiek? Een rapport over de impact van Corona

In dit rapport worden verschillende financiële aspecten van Eredivisieclubs blootgelegd en toekomstige effecten besproken ten aanzien van het huidige (2019/20) en komende voetbalseizoen (2020/21). 

nieuws foto

Sports Economics & Strategic Sports Management

De maatschappelijk en economische waarde van sport vergroten, dat is waar experts binnen het expertisegebied Sports Economics & Strategic Sports Management (SESS) zich mee bezig houden. Het scala waarin HAN SENECA onderzoek doet naar effecten van sport en sportevenementen is breed.  Lees meer...
Afspraak maken