header-foto

Sports & Exercise Nutrition

Dat het in topsport om details gaat, is een cliché. Het feit dat voeding een belangrijk detail is, wordt inmiddels in brede kring ondersteund. Sportvoeding is bij HAN Sport en Bewegen sinds het begin van deze eeuw één van de speerpunten en inmiddels is HAN SENECA een toonaangevend expertisecentrum in Nederland. Van het begeleiden van olympisch kampioenen tot aan regionale samenwerking met Topsport Gelderland, veel sporters en (top)sportorganisaties hebben HAN SENECA Sports & Exercise Nutrition als adviseur gevonden.

Toen de Ethiopische atleet Haile Gebrselassie in 2007 in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbeterde, zei zijn manager Jos Hermens: ‘Het record kan nog makkelijk scherper, omdat we nog niet genoeg aandacht aan voeding hebben besteed.’

Onze sportprofessionals vinden hun plaats in toonaangevend onderwijs voor voeding in relatie tot sport en bewegen. Daarnaast houden onze sportvoedingsdeskundigen zich bezig met voedingsonderzoek dat voortkomt uit vragen uit de praktijk van het werkveld en met de topsport, voornamelijk met het begeleiden van professionele sporters. Zo hebben ze een stevige plaats veroverd binnen de (top)sport in Nederland.

Dienstverlening

Het ontwikkelen van kennis en het vertalen van deze kennis naar het onderwijs en het werkveld, dat is één van de taken van het team Sports & Exercise Nutrition. Experts werken samen met andere onderwijsorganisaties en het bedrijfsleven in het ontwikkelen van voedingstrajecten binnen de specifieke context van deze partners. Daarnaast hebben wij een samenwerking met onder andere het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) en is er een onderwijsgebouw op Nationaal Sportcentrum Papendal als onderdeel van het olympisch trainingscentrum. Enkele van onze sportvoedingsdeskundigen nemen zitting in het ‘Team Voeding’ van het NOC*NSF, tevens wordt de dagelijkse leiding van dat team vormgegeven vanuit onze experts. In de afgelopen jaren heeft HAN SENECA ervaring opgedaan in sporten zoals zwemmen, wielrennen, volleybal, BMX, schaatsen, shorttrack, roeien, korfbal en voetbal.

Onderzoek

HAN SENECA Sports & Exercise Nutrition richt zich op het ontwikkelen van nieuwe voedingsmethodieken en begeleidingsmethoden. Daarnaast is het team er op ingericht om zowel voedingskundig als fysiek metingen in te richten op locatie die dienen als input voor begeleidingstrajecten. Herhaalde metingen worden ingezet als onderdeel van reguliere monitoring in de topsport. Binnen het team lopen verscheidene promotietrajecten die zich richten op de voedingsinname van (top)sporters, het effect van sportvoedingssupplementen op prestatie (bietensap) en het ontwikkelen van meetmethoden om diëtetisch handelen te evalueren op basis van ‘nieuwe’ biomarkers.

Onderwijs

Ben je betrokken bij het begeleiden van sporters als diëtist? Volg dan de cursus sportdiëtetiek, waarbij de teamleden van HAN SENECA verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de cursus. Wanneer je geen diëtist bent kun je jou ook verdiepen in dit interessante thema; het is één van de belangrijkste factoren voor optimale prestaties die je grotendeels zelf kunt beïnvloeden. Klik hier voor meer informatie over een cursus op maat of voor het recente aanbod dat wij hebben gerealiseerd in samenwerking met EFAA, of stuur een e-mail naar seneca@han.nl.

Neem contact met ons op!

Onze voedingsexperts willen aan het begin staan van een keten waarin de kennis over sportvoeding doorgegeven wordt. Dat geldt niet alleen voor onderdelen binnen de nationale topsport, maar ook voor partners die buiten de wereld van de sport werkzaam zijn. Het is in die zin voor ons vanzelfsprekend dat de meeste onderzoeksresultaten op aanvraag beschikbaar zijn voor bedrijven en organisaties.

De HAN is al jaren toonaangevend in het ontwikkelen van het vakgebied Sport en Voeding. Zo is HAN Sport en Bewegen bijvoorbeeld nauw betrokken geweest bij de opstart van de Vereniging Sportdietetiek Nederland, een beroepsvereniging voor sportdiëtisten. Heb je vraagstukken op dit terrein waarmee je verder wilt, stuur een e-mail naar seneca@han.nl of bel naar (024) 3531262.

Sports & Exercise Nutrition binnen de driehoek

Opleiding Sportdietetiek (post-hbo)

Ben je diëtist en adviseer je recreatie- of wedstrijdsporters over een optimale voeding? Dan is het volgen van de opleiding Sportdiëtetiek een logische stap. Je leert professioneel voedingsadvies te geven aan recreatie- en wedstrijdsporters, afgestemd op de persoon.

Lees meer...

Afspraak maken