header-foto

Hoogtetraining

HAN SENECA is in het bezit van 2 hoogtekamers. In een hoogtekamer kan de luchtsamenstelling (zuurstofniveau) aangepast worden, waardoor gesimuleerd wordt, dat men zich op een ingestelde hoogte bevindt.

De ruimtes zijn ideaal om in te trainen als voorbereiding op wedstrijden of andere activiteiten op hoogte. Daarnaast kan het trainen op hoogte ook een prestatiebevorderende invloed hebben voor topsporters.

  • Ideaal als voorbereiding op activiteit op hoogte
  • Gesimuleerde hoogte tot 7000 meter
  • Prestatiebevorderend

Onderzoek hoogtesimulatie

Waarom leidt een verblijf in de bergen vaak tot gewichtsverlies? Kan deze wijze van gewichtsverlies worden toegepast op zeeniveau? Deze vragen stonden in 2010 centraal in een innovatief onderzoeksproject rond hoogtesimulatie.

Het onderzoek was een regionale samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Wageningen Universiteit (WUR) en de firma b-Cat uit Tiel. Het uiteindelijke doel van het project was om mensen met licht overgewicht op individuele basis voedings- en bewegingsadviezen te kunnen geven.

Onderzoeksgroep

Tijdens het onderzoek is bij gezonde vrouwen met licht overgewicht (in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar) de invloed van een verlaagd zuurstofgehalte in de lucht op het energieverbruik bij lichte lichamelijke inspanning (fietsen) onderzocht. Het zuurstofgehalte in de hoogtekamer is teruggebracht van 21 tot 17%, een zuurstofgehalte dat overeenkomt met een verblijf op een hoogte van 1.500 tot 2.000 meter of in een vliegtuig tijdens een transatlantische vlucht.

Hoewel er ook in ijle lucht voldoende zuurstof aanwezig is voor het gehele lichaam, wordt het voor de spieren toch iets lastiger om zuurstof aan het bloed te onttrekken. Spieren schakelen daarom in ijle lucht sneller dan normaal over op een energievoorziening die niet afhankelijk is van zuurstof. Deze energievoorziening, gekoppeld aan een verhoogd verbruik van glucose, is algemeen bekend als verzuring.

Extra energie

De lever krijgt als taak om te voorkomen dat spieren door toenemende verzuring minder gaan functioneren. De lever is in staat om tegelijkertijd een teveel aan melkzuur weg te werken en een dreigend tekort aan glucose aan te vullen. Met dit ‘recyclen’ van melkzuur tot glucose slaat de lever dus 2 vliegen in één klap, maar dit proces vergt wel extra energie van het lichaam als geheel. Daarom verwachten de onderzoekers dat lichte inspanning onder hoogtesimulatie interessant kan zijn voor mensen met licht overgewicht.

Onderzoeksteam

Het hoogteonderzoek is uitgevoerd door: drs. Tjieu Maas (bewegingswetenschapper, fysiotherapeut en sportdiëtist) en begeleid door dr. Victor V.A.M. Schreurs (toenmalig HAN lector Sport, Voeding en Leefstijl, tevens als voedingsfysioloog verbonden aan de leerstoelgroep Fysiologie van mens en dier van de Wageningen Universiteit).

Afspraak maken