Installatie dr. Johan Pion

21 februari 2017

Op donderdagmiddag 30 maart 2017 vindt de installatie plaats van dr. Johan Pion, lector ’Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent’, in het auditorium van de HAN-campus aan de Kapittelweg 33 in Nijmegen. De lector aanvaardt zijn ambt met het uitspreken van de intreerede: Duurzaam investeren in sporttalent via school ťn sportclub. GeÔnteresseerden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn bij de installatie, waaromheen een mooi programma is opgezet.

Zowel vakleerkrachten Sport en Bewegingsonderwijs als trainers bij diverse sportclubs hebben behoefte aan instrumenten om het talent van kinderen te kunnen herkennen. Dr. Johan Pion bespreekt in zijn rede hoe het inzicht van de vakleerkrachten kan bijdragen aan de uitdagingen om talent te detecteren, identificeren, oriŽnteren en ontwikkelen. De samenwerking tussen school en sportclub is een nog onontgonnen gebied. De HAN ondersteunt deze samenwerking onder meer door de ontwikkeling van diverse ‘HAN-talent-tools’. De presentatie van een app is hiervan een voorbeeld!

Sportkeuze voor kinderen
Het herkennen van voorkeur voor bewegen bij zowel de beweegtalenten als bij de kinderen met minder aanleg resulteert in een advies over de sportkeuze. Het te verwachten resultaat is dat alle kinderen eerder een sport kiezen die ze graag doen en/of goed kunnen en dit langer blijven beoefenen. Het is ook de bedoeling dat beweegtalenten net als in de reguliere schoolvakken extra (les-)aanbod krijgen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. De app helpt kinderen een sport te vinden die ze zelf leuk vinden. Dat vergroot de sportparticipatie en maakt het mogelijk dat meer kinderen hun sportieve talent gebruiken.

HAN Expertiseteam talent-herkenning en –ontwikkeling
De interactie tussen wetenschap en topprestaties is de rode draad in de loopbaan van dr. Pion. Hij heeft jarenlange ervaring in onderwijs, onderzoek en dienstverlening op drie Vlaamse universiteiten. Ook op het gebied van landelijke sportpromotie en het opleiden van (top-)trainers heeft hij zijn sporen verdiend. Zijn kennis heeft hij 25 jaar lang ter beschikking gesteld aan de Belgische turnwereld.

Als HAN-lector leidt dr. Johan Pion het onderzoek van het expertiseteam naar het vroegtijdig herkennen en ontwikkelen van sporttalent. Voorafgaand aan de rede presenteert het expertiseteam Talentherkenning en –ontwikkeling van het HAN Instituut voor Sport en Bewegingsstudies zich met een ‘warming up’.

Programma

13.30: Ontvangst
14.00: Welkom door Marcel RŲzer, dagvoorzitter
14.00: 'Warming Up’ Expertiseteam Talentherkenning en –ontwikkeling
15.30: Ontvangst gasten installatie
16.00: Welkomstwoord - Joris Hermans, HAN, instituutsdirecteur
16.05: Installatie Lector - dr. ing. Diana de Jong, HAN, College van Bestuur
16.15: Intreerede: Duurzaam investeren in sporttalent via school ťn sportclub - dr. Johan Pion
16.55: Afsluiting met aansluitend receptie

Dr. Johan Pion, Lector

Dr. Johan Pion is lector Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent. Hij is tevens werkzaam als wetenschappelijk stafmedewerker bij de Universiteit Gent in BelgiŽ. Pion is in 2015 aan de Universiteit Gent gepromoveerd bij de vakgroep sport- en bewegingswetenschappen op het onderzoek ''Vlaams Sportkompas: The Flemish Sports Compass, From sports orientation to elite performance prediction''.

Aanmelden
Wilt u bij de 'Warming Up' en/of de installatie aanwezig zijn, meldt u zich dan hier aan!