Subsidie aanvraag NWO - SIA gehonoreerd voor internationaal voetbalproject

22 december 2016

Er komt een mooie samenwerking tot stand tussen het voetbal in Nederland en BraziliŽ. Dat dankzij de toekenning van een subsidie aan een consortium van kennisinstellingen en voetbalorganisaties in Nederland en BraziliŽ. In Nederland hebben HAN Sport & Bewegen, UMCG, Universiteit Leiden, Vitesse, PSV, FC Groningen, de KNVB en Ortec daarvoor de handen ineen geslagen.

De afgelopen jaren wordt in het voetbal meer en meer gebruik gemaakt van data systemen. Zo worden per wedstrijden miljoenen beelden verzameld. De bedoeling van het nieuwe project, dat zowel in Nederland als in BraziliŽ gaat lopen, is om aan de hand van die beelden in beeld te brengen welke speelstijlen en handelingen van teams en individuen tot succes leiden.

Met de te ontwikkelen coach cockpit zal een trainer in staat zijn real life te meten of iedereen op het veld de juiste handelingen vertoont om tot succes te komen. Zo kan de trainer direct analyseren en op basis daarvan aanwijzingen geven aan zijn team. Om dit tot stand te brengen gaan de universiteiten fundamenteel onderzoek doen naar het gebruikmaken van positiedata in het voetbal. De HAN gaat in samenwerking met de voetbalclubs en KNVB werken aan methoden om de inzichten opgedaan in het fundamentele onderzoek te vertalen naar de praktijk. Daartoe zal zij gaan werken aan de ontwikkeling van 'de coach cockpit'.

De verstrekte subsidie van ťťn miljoen euro wordt verdeeld tussen Nederland en BraziliŽ. Het ingezette traject duurt vier jaar en start in 2017.