logo Start Academy
foto Start Academy

Oud-deelnemers

De oud-deelnemers van de Start Academy hebben het trainingsprogramma afgerond en vertellen jou hun ervaringen.

Eindfilm van groep 1

Wat heeft de Start Academy jou opgeleverd?

"Tijdens de Start Academy leer je eigenlijk hoe je je eigen leven kunt indelen en leiden. Dat is iets waar je echt veel aan hebt."

"Ik wilde een studiekeuze maken, meer over mezelf te weten komen, tijd hebben om dingen op een rijtje te zetten en nieuwe mensen op een andere manier leren kennen. Ik heb er 3 uur per dag voor in de trein gezeten, en dat was het meer dan waard!"

"Ik weet wie ik ben, wat ik wil en waar ik naar toe wil en dat geeft rust!"

"In dit tussenjaar heb ik heel bewust voor mezelf gekozen, en ik zou het zo weer doen want het was onwijs leerzaam, maar ook supergaaf."

"Alles wat we hebben gedaan, alle opdrachten en alle workshops waren zo'n speciale ervaring, dit ga ik echt nooit vergeten!"

"Bij de Start Academy heb ik mijn eigen stem weer ontdekt, dat geeft vrijheid!"

"Mijn mission statement! Mijn kernwaarden zijn: creativiteit, expressiviteit, passie, betrokkenheid en kracht. Mijn mission statement luidt: Ik sta open voor andere mensen, ik uit me duidelijk en krachtig, ik volg mijn passie en blijf vertrouwen op mezelf en mijn creativiteit."

"Meer zelfvertrouwen! Ik ga nu zelfs een paar maanden alleen naar het buitenland, iets wat ik 6 maanden geleden nooit had gedurfd!"

"Ik hoor best veel om mij heen dat ik veel gegroeid ben door de Start Academy en ik vind dat leuk om te horen omdat ik dat zelf ook heb gemerkt. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en vind het veel makkelijker om voor een groep te praten. Ook vind ik het makkelijker om mijn angsten aan te gaan, in plaats van ze te vermijden. Ik heb ook nog leerpunten ontdekt en daar ga ik ook zeker verder aan werken. Ik kijk met veel plezier en hele mooie herinneringen terug naar deze periode, maar ik ben nu ook klaar om verder te gaan. In september ga ik aan mijn studie beginnen, waar ik heel erg naar uit kijk. Zodra ik mijn studie heb afgerond ga ik een half jaar of iets langer naar het prachtige Nieuw-Zeeland, om daar een rondreis te maken. Dat is mijn plan voor de komende 5 jaar!" 

Welk advies heb je voor toekomstige deelnemers?

"Toekomstige deelnemers zou ik aanraden hier niet te licht over te denken en er met 110% in te duiken, zelf heb ik wel spijt van de momenten dat ik er met de pet naar gegooid heb. Ga elke workshop en opdracht met open mind tegemoet, hoe wazig, gek, gestoord of idioot ze ook lijken, neem maar van mij aan dat ze zin hebben."

" Voor toekomstige deelnemers: laat het je niet overkomen, wordt geen toeschouwer maar echt deelnemer. Want des te meer je erin steekt, des te meer je ervoor terugkrijgt. En durf eerlijk naar jezelf te zijn."

Overige ervaringen

"Ik vind eigenlijk dat iedereen een tussenjaar zou moeten nemen. Op deze manier kun je jezelf eerst ontwikkelen voordat je belangrijke keuzes maakt en heb je de tijd om na te denken. Ik zou het zeker aan iedereen aanraden!"

"Het is een half jaar om nooit te vergeten!"

"Ben ik veranderd? Nogal ja! Namelijk: minder stress, positiever en zelfbewuster. En ik heb geleerd dat ‘het niet weten’ ook oké is."

"Mijn doel voor de Start Academy was in eerste instantie om mezelf persoonlijk te ontwikkelen en daarnaast om een juiste studie te kiezen, die echt bij mij past. En ik heb beide doelen gehaald!"

"Ik ben nieuwe ervaringen rijker, sta steviger in mijn schoenen en ik weet wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Daardoor kan ik bewuster keuzes maken."

"Uiteindelijk heb ik er niet alleen een studiekeuze uit gehaald, maar heb ik ook vooral veel over mezelf geleerd: ik durf mezelf open te stellen."

"Dit half jaar heb ik ongelooflijk veel geleerd over mezelf, over anderen, over samenwerken. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen, nieuwe dingen ga ik meer open minded tegemoet. Ik heb nog geen studie gevonden, maar ik weet wel in welke richting ik moet gaan zoeken omdat ik nu weet wat ik leuk en echt belangrijk vind."

"De Start Academy heeft voor mij dan misschien geen studiekeuze opgeleverd maar het heeft me wel zoveel meer over mezelf geleerd. Er zijn allemaal dingen bij mij opengegaan waar ik het bestaan niet eens van wist. Persoonlijke dingen, hoe ik waar op reageer en waarom, wat wil ik nou, waar krijg ik de kriebels van en waar geniet ik juist van. Maar ook dingen als in hoe ik me gedraag in groepsverbanden. Ik heb me verbaasd over het feit dat ik mezelf dus minder goed kende dan ik dacht. Mijn doelstelling was het vinden van een studie. Of nou, eigenlijk hoopte ik dat meer en ging ik er wel in met de gedachte dat het kon dat dat er niet uitkwam. Maar misschien heb ik mezelf wel meer een dienst bewezen door toe te geven dat ik misschien helemaal niet wil studeren. Aan mijzelf de taak om nu iets te bedenken wat ik dán ga doen. Of juist om het los te laten want ik kom vanzelf wel op mijn plekje terecht." 

"Dit half jaar was als een deur waarvan ik had verwacht dat hij nooit open zou gaan, tot ik hier de sleutel vond."

"Ik kwam hier voor mijn studiekeuze, maar uiteindelijk heb ik hier ontdekt dat ik helemaal niet wil studeren! Het was een enorme opluchting om dat te durven toegeven aan mezelf en aan mijn omgeving. Gelukkig reageerde iedereen er heel positief op. Ik heb een contract gekregen bij het bedrijf waar ik al 2 dagen per week werkte. In de toekomst zal ik vast nog wel eens een cursus of een deeltijdopleiding gaan doen om mezelf te blijven ontwikkelen, om nieuwe dingen te leren, maar dan omdat die behoefte bij mij ontstaat omdat het me in het werk zal gaan helpen en daarin verder zal brengen."