logo Start Academy
foto Start Academy

Wat is de Start Academy?

De Start Academy biedt een effectief trainingsprogramma voor jonge mensen (16 - 24 jaar) om tot de volgende stap in hun leven te komen. Gedurende het programma onderzoek je hoe je het meeste uit jouw leven haalt en ontdek je welke studie(richting) echt bij je past en waarom. Op basis hiervan maak je een keuze die past bij jouw persoonlijkheid. De Start Academy is een trainingsprogramma op het gebied van persoonlijk leiderschap waarin jij je eigen kompas ontdekt. Hiermee kun jij jouw eigen richting bepalen en leer je hier zelf verantwoordelijkheid voor te nemen.

Boostcamp - 17,5 daagse

Gedurende 17,5 dagen, verspreid over 3 maanden, doorloop je, samen met jouw groep een programma dat bestaat uit offline trainingen & workshops en online opdrachten. Je hebt daarnaast voldoende tijd voor je eigen bijbaan of vrijwilligerswerk.

Klik hier voor meer informatie over de Boostcamp.

Tussenjaar - 6 maanden

Gedurende 6 maanden, 20 weken, doorloop je, samen met 19 andere deelnemers en 2 trainers, 3 dagen per week een programma dat bestaat uit offline trainingen & workshops, online opdrachten, samen ondernemen binnen de maatschappij door het doen van vrijwilligerswerk en het organiseren van het Getup festival. Naast de 3 dagen ben je 13x 1 dag(deel) per week beschikbaar voor het doen van vrijwilligerswerk, deze dag is flexibel te kiezen. Dit helpt jou in je ontdekkingstocht naar 'wat wil ik?' Daarnaast heb je voldoende tijd voor je eigen bijbaan.

Hoe?

De Start Academy faciliteert een ontdekkingsreis die leidt langs de tussenbestemmingen passion, potential en purpose. Je onderzoekt waar je hart sneller van gaat kloppen. Je ontdekt welke talenten je in huis hebt om hier vorm aan te geven. Je stelt een doel voor jezelf door uit te zoeken op welke manier dat ook de moeite waard is voor anderen. En je ontwikkelt doorzettingsvermogen om hier ook echt invulling aan te geven.

Uit ons onderzoek blijkt dat er 4 elementen van belang zijn voor een gelukkig en succesvol leven, namelijk het ontwikkelen van:

 • zelfinzicht: wie ben je, wat wil je en welke talenten heb je?
 • focus op het resultaat voor jezelf en voor anderen
 • wilskracht & doorzettingsvermogen
 • stimulerende, bevorderende gewoonten

De laatste twee elementen zullen een vrijwel automatisch resultaat zijn als de eerste twee zorgvuldig zijn onderzocht. Dat betekent dat een succesvol en gelukkig leven begint met ontdekken waar het leven in de kern voor jou om draait. Daarom staat persoonlijke ontwikkeling in ons programma centraal!

Wat is het resultaat?

Jongeren ervaren een behoorlijke druk op de uiteindelijke studiekeuze. Met name dankzij de invoering van de 1 mei regeling en vanwege het feit dat de studiebeurs een volledige lening is geworden. Daarnaast vallen veel studenten uit, omdat zij pas tijdens hun studie ontdekken dat ze verkeerd hebben gekozen.

Daarom verdien jij als jongere meer begeleiding. Door ook aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling kom je tot een meer intrinsieke keuze. Dit leidt er toe dat jij:

 • weet hoe jij jouw leven betekenis geeft;
 • met plezier meer uit het leven haalt;
 • zelfbewust de vervolgstap zet;
 • een hogere motivatie hebt om de studie succesvol af te ronden;
 • betere studieresultaten zult halen.

Sinds onze start in 2015 zien wij het volgende resultaat: 

 • 67,5% heeft een studiekeuze gemaakt;
 • 20% gaat weg met een top 3 aan studies en heeft nog wat uitzoekwerk te doen;
 • 5% besluit te gaan werken;
 • 7,5% is nog niet in staat een besluit te nemen, maar gaat wel weg met een plan om tot een vervolgstap te komen.

Over het algemeen zien we de studenten uit onze februari start sneller tot een (studie)keuze komen. De uitkomst van het traject is afhankelijk van de persoonlijke groei die de jongere doormaakt gedurende de 20 weken. Niet iedereen is in staat om binnen die tijd de nodige stappen in zijn ontwikkeling te zetten om tot een besluit omtrent de vervolgstap te komen. Daarnaast is de achtergrond van de jongere van invloed, en natuurlijk inzet en motivatie. En hiermee wordt aangetoond dat onze filosofie klopt: je kunt een intrinsieke keuze maken als je weet wie je zelf bent, wat je wilt en wat je kunt. Pas dan kun jij je eigen richting bepalen en hier zelf verantwoordelijkheid voor nemen.

Na de Start Academy

 • heb je heel veel nieuwe mensen leren kennen;
 • heb je een geweldige tijd gehad;
 • heb je jezelf leren kennen: je weet beter wie je bent, wat je kunt en wat je wilt;
 • heb je dingen over het leven geleerd die je echt wilde leren. Dit varieert van persoonlijk leiderschap tot communicatiestijlen, kritisch denken & creatief denken, time-management & plannen, boksen, samenwerken, gesprekstechnieken, mediteren, leerstijlen, ...;
 • heb je een plan voor het komende jaar: je hebt je eigen koers bepaald;
 • heb je een stip op de horizon voor de komende 5 jaar;
 • weet je wat je wilt gaan doen qua vervolgstap en kun je dat goed onderbouwen.

Start Academy begint bij jezelf

Wat is de Start Academy? Wat betekent het voor jou? Waarom ging je deelnemen? Wat heeft het je opgeleverd? Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk voordat je een studiekeuze maakt? Waarom is een programma als de Start Academy überhaupt belangrijk voor iedereen? Bekijk onderstaand filmpje waarin oud-deelnemers je alles vertellen over de Start Academy.