Bronnen vermelden volgens APA


Teksten en ideeën van anderen mogen niet zonder bronvermelding in een eigen document gepresenteerd worden, dat is plagiaat. Wanneer voor een werkstuk (of publicatie) literatuur en andere bronnen zijn gebruikt moet daar op een correcte manier naar worden verwezen, zodat de docent (of een andere lezer) kan nagaan welke bronnen gebruikt zijn en of de bronnen goed gebruikt zijn.
Het doel van een literatuurvermelding is:

  • de vindbaarheid: je geeft aan waar de informatie kan worden teruggevonden
  • de controleerbaarheid: je geeft de mogelijkheid tot verificatie
  • de bescheidenheid: je geeft de ander de eer die hem of haar toekomt

Het verwijzen naar bronnen kan op veel manieren. Binnen de HAN is het gebruik van de richtlijnen van de American Psychological Association (APA) verplicht. Op de pagina's APA: In de tekst en APA: Bronnenlijst is uitgebreide informatie te vinden over deze manier van bronvermelding.

 
Sinds mei 2017 is er ook een Nederlandstalige handleiding beschikbaar: De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs, zowel op papier als online. Op 8 juli 2021 is de 3e herziene editie verschenen, kijk voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op De APA-richtlijnen uitgelegd: Verschillen 2e en 3e editie.

Kijk voor uitzonderingen en andere veelgestelde vragen over de APA-richtlijnen bij APA: Vraag en antwoord en voor toelichtingen op het weblog The APA-Team.


Voor docenten, onderzoekers en medewerkers biedt de HAN Academy de cursus 'Van APA naar Beter' aan.
 

Bij de opleiding HBO-Rechten wordt gebruik gemaakt van Leidraad voor juridische auteurs.
    

Laatste aanvulling: 10 augustus 2021