APA: Blog

Op het APA-weblog biedt The APA-Team ondersteuning bij het gebruik van APA, met toelichtingen bij veelvoorkomende vragen en er is de mogelijkheid een reactie te geven of een vraag te stellen.

The APA Team

 • Opmaak bronnenlijst in Word

  In het blogbericht Opmaak bronnenlijst van 12 september 2016 werd ingegaan op de vraag hoe de opmaak van een bronnenlijst er volgens de APA-richtlijnen uit zou moeten zien. In dit bericht een antwoord op de vraag: hoe maak ik in Word een bronnenlijst volgens de APA-richtlijnen?

  Er zijn twee basisregels om een bronnenlijst er overzichtelijk uit te laten zien, die de Publication Manual of the American Psychological Association zelf hanteert in de eigen bronnenlijst:

  1 Laat een vermelding vanaf de tweede regel inspringen.
  2 Zorg voor een grotere regelafstand tussen de vermeldingen.

  In dit voorbeeld zijn drie titels gekozen: een boek, een tijdschriftartikel en een webpagina. Wanneer de drie vermeldingen zonder aanpassingen in Word worden gezet ziet de bronvermelding er zo uit:


  De bronnenlijst ziet er onoverzichtelijk uit, het is lastig te zien dat het om drie verschillende vermeldingen gaat. Laat daarom vanaf de twee regel van iedere vermelding de tekst inspringen.
  Gebruik hiervoor niet de optie ‘tab’ links op het toetsenbord maar de optie ‘Verkeerd-om inspringen’ bovenaan de pagina bij de liniaal. Dit is de onderste van de twee driehoekige schuifjes linksboven. Selecteer de bronnenlijst, schuif de onderste naar rechts.  Is deze optie niet in beeld, vink dan onder ‘Beeld’ Liniaal aan.
  Afhankelijk van de instellingen van Word is het mogelijk dat er tussen de bronvermeldingen al een witregel zit. Is dat niet het geval, selecteer de tekst en kies onder ‘Start’ voor Alinea en klik op het pijltje rechtsonder (‘Alinea-instellingen’). Zet Afstand - Na: op 8 pt.

  De ruimte tussen de bronvermeldingen wordt groter en de bronnenlijst daardoor overzichtelijker.  Hoe groot het inspringen en de regelafstand moet zijn hangt af van het gebruikte lettertype en de lettergrootte. Bekijk wat het meest overzichtelijk is.

  Zie ook de korte animatie Opmaak bronnenlijst in Word.

 • Cochrane

  De Cochrane Library is een verzameling van drie databanken op het gebied van Evidence-Based Medicine (EBM): The Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR), Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL) en Cochrane Clinical Answers (CCAs).

  De artikelen zijn op zichzelf staande documenten en vermelden geen jaargang, vandaar de vraag: hoe verwijs je naar een document uit de Cochrane Library?

  Op het APA Style Blog staat het blogbericht How to Cite Cochrane Reviews in APA Style, gepubliceerd op 26 januari 2012. Deze uitleg laat zich prima vertalen naar het Nederlands.

  De artikelen komen grotendeels overeen met online tijdschriftartikelen, inclusief een doi, maar hebben geen jaargang en ieder document is afzonderlijk genummerd.
  In plaats van de titel van het tijdschrift komt de naam van de databank. Omdat een jaargang ontbreekt wordt hier het jaar van publicatie genoemd. Tussen haakjes wordt ook het afleveringsnummer vermeld omdat ieder artikel met pagina 1 begint:
  Mistiaen, P., & Poot, E. (2006). Telephone follow-up, initiated by a hospital-based health professional, for postdischarge problems in patients discharged from hospital to home. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2006(4), 1-154. doi:10.1002/14651858.CD004510.pub3
  Omdat er een doi is hoeft het nummer dat Cochrane aan het artikel heeft gegeven, in bovenstaand voorbeeld CD004510, niet vermeld te worden.

 • Instagram


  Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en kunnen ook een bron van informatie zijn. Na eerdere berichten over Twitter, Pinterest, Wikipedia en YouTube geeft dit blogbericht antwoord op de vraag: hoe verwijs je naar een bericht op Instagram?

  Instagram ging op 8 oktober 2010 van start en werd op 9 april 2012 onderdeel van Facebook. Inmiddels zijn er meer dan 800 miljoen gebruikers, kijk voor informatie op Instagram: Our story.

  Op Instagram kunnen foto’s en video’s geplaatst worden, al dan niet voorzien van een bijschrift. Gebruikers kunnen een volledige naam en een gebruikersnaam opgeven, beide zijn zichtbaar. Op het weblog van de APA Style Experts is (nog) geen aandacht besteed aan Instagram, via e-mail werd de volgende richtlijn gegeven:

  Auteur, A. [accountnaam]. (jaartal, dag maand). Eerste regel beschrijving cursief [Foto]. Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://www.instagram.com/...

  Voorbeeld:

  Obama, B. [barackobama]. (2018, 16 mei). Over the past few days, the first class of @obamafoundation Fellows gathered to get to know each other [Foto]. Geraadpleegd op 4 juni 2018, van https://www.instagram.com/p/Bi2f_8xHGat/?hl=nl&taken-by=barackobama

  In de tekst: (Obama, 2018).

  - Als er geen auteursnaam te achterhalen is, noem dan alleen de gebruikersnaam, zonder hoofdletter.
  - Als er geen tekst is, geef dan zelf een beschrijving tussen vierkante haakjes, niet cursief.
  - Als het een filmpje is, zet dan [Video] in plaats van [Foto].
  - Als er alleen tekst is, laat de beschrijving tussen vierkante haakjes weg.

  Wanneer een screenshot van het bericht wordt overgenomen gelden dezelfde richtlijnen als bij een afbeelding overgenomen van internet. Zet naast een vermelding in de bronnenlijst ook een verwijzing onder de afbeelding. Zie voor een voorbeeld het bericht over Twitter.

 • Handleiding APA in Word

  Wie een verslag maakt in Word 2013 of 2016 kan de bronvermeldingen via de optie ‘Verwijzingen’ van onder andere APA bijhouden. Deze toepassing heeft voor- en nadelen.
    
  Voordeel is dat de gebruiker alleen de gegevens van de geraadpleegde bron hoeft in te voeren, Word zet deze in de juiste volgorde. Nadeel is dat het systeem niet perfect is, in enkele gevallen moet de bronvermelding handmatig worden aangepast. Hier is al eerder over geschreven in het blogbericht Van Word 2007 naar Word 2013 uit 2014.

  Leden van de Werkgroep APA hebben in samenwerking met SURF een handleiding gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe de APA-richtlijnen kunnen worden toegepast in Word 2013 en 2016, gratis te downloaden via dezelfde website als De APA-richtlijnen uitgelegd:
   
  De APA-richtlijnen toepassen met behulp van Word 2013 en Word 2016
   

 • De APA-richtlijnen uitgelegd: 2e editie

  
  Ruim een jaar nadat De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs is verschenen, zal op 15 juni de 2e editie worden uitgebracht, ook dit keer in een ringband en als gratis download. Deze uitgave is wederom samengesteld door de Werkgroep APA, bestaande uit negen informatiespecialisten van zeven hogescholen, in samenwerking met SURF en het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB).

  Wat is het verschil met de eerste editie?
  De foutjes die in de eerste editie staan (zie Erratum) zijn verbeterd. Daarnaast zijn enkele teksten aangepast ter verduidelijking van een richtlijn en zijn er actuele voorbeelden toegevoegd, bijvoorbeeld Netflix. Op verzoek zijn er paragrafen toegevoegd over cartografie, congressen, kunstwerken en afbeeldingen ter illustratie.

  Zijn er richtlijnen veranderd?
  Nee, er zijn geen richtlijnen gewijzigd. De eerste editie kan ook nog gebruikt worden.

  Wordt de downloadlink gewijzigd?
  Nee, de directe downloadlink op www.auteursrechten.nl/apa blijft gelijk.

  Wat kost de ringband en waar is deze te koop?

  De prijs van de handleiding blijft € 3,95 en is te koop via Studystore (Nederland), Studieshop (België) en de HAN campuswinkels.

  Gegevens
  • Download: gratis, via www.auteursrechten.nl/apa
  • Prijs ringband: € 3,95
  • ISBN 978-90-72482-20-4 (ringband)
  • ISBN 978-90-72482-21-1 (e-book)
  • Omvang: 86 pagina’s
  • Releasedatum: 15 juni 2018

  De Werkgroep APA bestaat uit Arjan Doolaar, voorzitter (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Jurgen Mollema, co-voorzitter (Hogeschool Utrecht), Annelies Kuijten (Avans Hogeschool), Elleke Schouwenaar (Hanzehogeschool Groningen), Roelie Tijmstra (Hogeschool Utrecht), Marij Tummers (Saxion Hogescholen), Rensje Wicherson (Hogeschool Windesheim), Ans Wijnroks (Zuyd Hogeschool) en Philip Willems (Zuyd Hogeschool).