APA: Vraag en antwoord
Veelgestelde vragen over de APA-normen.
Veelgestelde vragen over de APA-normen.
Is de auteur van een bron niet bekend? Vermeld dan de verantwoordelijke organisatie. Is de organisatie ook niet bekend? Zet dan de titel vooraan en het publicatiejaar erachter, gevolgd door de rest van de bronvermelding. In de tekst wordt in plaats van de auteur of organisatie de titel genoemd. Lange namen mogen worden in gekort.
In de bronnenlijst wordt deze bron dan bij de eerste letter van de titel vermeld. Als de organisatie gelijk is aan de uitgever wordt de naam van de uitgever weggelaten.
Zie ook The APA-Team: Woordenboeken.
Voorbeelden
Staat er bij een bron geen publicatiedatum vermeld? Noteer dan z.d. (zonder datum).
Voorbeelden
Meerdere uitgevers worden genoemd op volgorde zoals in de publicatie vermeld, gescheiden door een puntkomma (;).
Voorbeeld
In sommige gevallen, met name bij online bronnen, worden jaargang, nummer en/of paginanummering niet genoemd. Ook bij speciale katernen en bijlagen kan nummering ontbreken. Omdat deze informatie niet beschikbaar is, kan deze ook niet vermeld worden. Het is wel mogelijk bij het ontbreken van een nummer de maand te noemen, of te verwijzen naar een paragraaf als de tekst is opgedeeld in meerdere secties. Een speciale uitgave kan apart genoemd worden met vierkante haken.
Voorbeelden
Een citaat mag vertaald worden, bijvoorbeeld om de tekst beter leesbaar te maken. Een vertaling van een citaat geldt als een parafrase. Er hoeft niet vermeld te worden dat het om een vertaling gaat. Bij een vertaling van een citaat wordt wel aangeraden om het paginanummer te vermelden.
Voor officiële vertalingen, zie Wordt een ISBN, een vertaler of titelatuur in de bronnenlijst opgenomen?
Zie ook The APA-Team: Vertalingen.
Zet bij een vermelding van een publicatie in een taal onbekend voor de lezer een eigen vertaling van de titel tussen vierkante haakjes.
Voorbeeld
Wanneer een student in een verslag gebruik maakt van een eerder gemaakt verslag of opdracht is bronvermelding verplicht, anders is het zelfplagiaat. In de bronnenlijst is de vermelding:
Student, A. (jaartal). Titel van verslag [Omschrijving van verslag]. Naam onderwijsinstelling.
In de tekst worden naam en jaartal genoemd, eventueel ook het paginanummer als er geciteerd wordt.
Zie ook APAstaartje: Zelfplagiaat.
Voorbeeld
Als verschillende publicaties dezelfde auteur of organisatie en hetzelfde jaartal hebben wordt om onderscheid te maken achter het eerste jaartal een kleine letter a en het tweede jaartal een kleine letter b gezet. Bij bronnen zonder datum wordt het dan z.d.-a, z.d.-b, etc.
De volgorde in de bronnenlijst wordt bepaald door de titel van de publicatie, zonder eventuele lidwoorden.
Zie ook The APA-Team: 'Tweelingenverwijzingen': Zelfde auteur(s), zelfde jaar.
Zie ook The APA-Team: Zelfde site, verschillende pagina's.
Voorbeelden
In de tekst wordt altijd verwezen naar de bron waarin de informatie gevonden is, ook al heeft de auteur zich op een andere bron gebaseerd. De auteur kan immers een eigen interpretatie aan de oorspronkelijke bron hebben geven (zeker bij een parafrase) of kan foutief citeren.
Geef in de tekst aan dat de auteur zich gebaseerd heeft op een andere bron door "geciteerd in" (bij een citaat) of "in" (bij een parafrase) toe te voegen. In de bronnenlijst wordt alleen de titel opgenomen die geraadpleegd is.
In onderstaand voorbeeld is Kolb het origineel en wordt geparafraseerd door Verhagen. De schrijver van de tekst heeft alleen Verhagen gelezen.
Kolb en eventueel het jaartal worden in de tekst genoemd maar niet in de bronnenlijst, Verhagen moet in de tekst en in de bronnenlijst vermeld worden.
Zie ook The APA-Team: Bronvermelding van een bronvermelding.
Voorbeeld
Voor elektronische leeromgevingen van de HAN (OnderwijsOnline, Teams, HAN Video) gelden dezelfde regels als voor bronnen die vrij toegankelijk zijn. Zie 5.6 OnderwijsOnline, Work, Teams.
Voor documenten van een stageplaats of eigen werkplek achter een inlog wordt verwezen als persoonlijke communicatie, zie The APA-Team: Stage / Werkplek.
Voor vertrouwelijke informatie, zie The APA-Team: Patiëntendossier.
Zie hiervoor Hoofdstuk uit een boek. Als de auteur van het hoofdstuk dezelfde is als de auteur van het boek wordt het hoofdstuk volgens de APA-richtlijnen niet apart genoemd.
Wie toch expliciet een hoofdstuk zou willen noemen van een boek waarvan de auteur dezelfde is als van het boek, bijvoorbeeld in een reader, zou dit als volgt kunnen doen:
Dit is afhankelijk van het aantal auteurs of redacteuren. Eén of twee auteurs worden altijd genoemd, in een tekst bij een citaat of parafrase en in de bronnenlijst. Bij drie of meer auteurs wordt bij een citaat of parafrase alleen de eerste naam met de toevoeging et al. (Latijnse afkorting voor et alii, 'en anderen') vermeld. In de bronnenlijst worden tot maximaal 20 namen genoemd.
Bij 21 of meer auteurs worden in de bronnenlijst de eerste 19 namen genoemd, daarna het beletselteken met spaties (. . .), gevolgd door de laatste auteur, zonder een ampersand (&).
In een lopende zin is de verwijzing: Jansen et al. (2020) zeggen dat etc.
Zie ook bovenstaand schema ter verduidelijking (paginanummers, verplicht bij een citaat, staan hier niet genoemd). De namen van de auteurs of redacteurs staan in dezelfde volgorde als in de publicatie.
Lessen, hoorcolleges, workshops, lezingen, presentaties, etc. worden niet opgenomen in een bronnenlijst, omdat de lezer de informatie niet kan controleren. In de tekst wordt naar een les verwezen als persoonlijke communicatie (net als bijvoorbeeld een interview) door de naam van de les, de naam van de docent en de datum te noemen.
Let op: wanneer er verwezen wordt naar bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie die na een les online is gezet, geldt dit als internetbron (zie voorbeeld bij 5.6).
Zie ook The APA-Team: Lessen.
Voorbeelden
ISBN en titulatuur (drs, mr, etc.) worden niet genoemd. Een vertaler wordt niet in de tekst maar wel in de bronnenlijst genoemd. Indien bekend wordt het originele jaar van publicatie tussen haakjes toegevoegd achter de bronvermeding.
Voor eigen vertalingen, zie Hoe wordt verwezen naar een eigen vertaling van een bron?
Zie ook The APA-Team: Vertalingen.
Zie ook The APA-Team: Koninklijk huis.
Voorbeelden
Om de geraadpleegde website terug te vinden wordt de gehele URL genoemd. Soms zijn de links meerdere regels lang en is het niet altijd duidelijk of de link tijdelijk werkt.
Online tijdschriftartikelen hebben vaak een DOI ("digital object identifier"), een uniek nummer waarmee het artikel altijd kan worden teruggevonden. In onderstaand voorbeeld wordt de DOI in het pdf-bestand en op de webpagina van de uitgever genoemd. Bij een DOI wordt de datum van raadplegen niet genoemd.
Voor alle andere lange weblinks geldt dat deze mogen worden ingekort met een URL-shortener, zie voor uitleg en voorbeelden The APA-Team: Links ja of nee? [4] - URL-shortener.
APA maakt geen gebruik van voet- of eindnoten voor bronvermelding. Het is wel toegestaan voor een korte toelichting op de tekst. In de tekst zelf wordt een korte verwijzing naar de gebruikte bron opgenomen (zie Citeren en parafraseren) en in de bronnenlijst de complete beschrijving (zie Bronnenlijst). De reden hiervoor is economisch: het spaart papier uit.
Juiste spelling van namen van auteurs, uitgeverijen, etc. kunnen onder andere gevonden worden in de Catalogus Studiecentra HAN en WorldCat.
Word van Microsoft Office biedt de mogelijkheid om een bronverwijzing en een bronnenlijst op te nemen in een document volgens de APA-richtlijnen. Deze citeerstijl is op dit moment alleen beschikbaar voor APA6 (6e editie). Aangeraden wordt om deze functie niet te gebruiken totdat Word ook APA7, de huidige editie, aanbiedt.
Met de APA Generator van Scribbr kunnen snel bronverwijzingen en -vermeldingen volgens APA7 gegenereerd worden. Controleer altijd of de vermeldingen juist zijn.
Zie ook The APA-Team: Hulpmiddelen.
In de studiecentra (zie catalogus) kunnen alle officiële APA-richtlijnen teruggevonden worden in het boek:
American Psychological Association. (2020). Publication manual of the American Psychological Association: The official guide to APA Style (7th edition).
Daarnaast houden de APA Style experts een weblog bij: https://apastyle.apa.org/blog.
Sinds mei 2017 is er ook een Nederlandstalige handleiding.
Op zoek naar een antwoord dat hier niet genoemd wordt? Laat het ons weten door dit formulier in te vullen.
Probeer bij twijfel zo volledig mogelijk te zijn, bedenk dat de bedoeling van een bronnenlijst is dat iemand anders de genoemde bron kan terugvinden.
Laatste aanvulling: 24 februari 2023