Bronnen vermelden volgens APA

Teksten en afbeeldingen van anderen mag je niet zonder bronvermelding in jouw verslag overnemen, dat is plagiaat. Wanneer je voor een werkstuk of een andere publicatie bestaande bronnen (boeken, het internet, etc.) hebt gebruikt moet je daar op een correcte manier naar verwijzen. De docent (of een andere lezer) kan dan nagaan welke bronnen geraadpleegd zijn en of de inhoud juist overgenomen is.
Het doel van een bronvermelding is:

  • de vindbaarheid: je geeft aan waar de informatie kan worden teruggevonden
  • de controleerbaarheid: je geeft de mogelijkheid tot verificatie
  • de bescheidenheid: je geeft de ander de eer die hem of haar toekomt

Het verwijzen naar bronnen kan op veel manieren. Binnen de HAN is het gebruik van de richtlijnen van de American Psychological Association (APA) verplicht. Op de pagina's APA: In de tekst en APA: Bronnenlijst is uitgebreide informatie te vinden over deze manier van bronvermelding.

 
Sinds mei 2017 is er ook een Nederlandstalige handleiding beschikbaar: De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs, zowel op in een ringband als een gratis pdf. Op 8 juli 2021 is de 3e herziene editie verschenen, kijk voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op De APA-richtlijnen uitgelegd: Verschillen 2e en 3e editie.

Kijk voor uitzonderingen en andere veelgestelde vragen over de APA-richtlijnen bij APA: Vraag en antwoord en voor toelichtingen op het weblogs APAstaartje en The APA-Team.


Voor docenten, onderzoekers en medewerkers biedt de HAN Academy de cursus 'Van APA naar Beter' aan.
 

Bij de opleiding HBO-Rechten wordt gebruik gemaakt van Leidraad voor juridische auteurs.
    

Laatste aanvulling: 1 november 2022