Docenten: Buiten de HAN

OnderwijsOnline en Teams zijn in veel gevallen de aangewezen plek om onderwijs- en werkmaterialen te plaatsen, bewaren of delen met anderen.

Het wordt afgeraden om materialen te plaatsen op een website of documenten te delen via bijvoorbeeld Google Docs, Facebook of Dropbox. Hiervoor gelden andere regels gelden dan binnen OnderwijsOnline en Teams.

Om het opnemen van auteursrechtelijk beschermd materiaal eenvoudiger te maken heeft de HAN voor OnderwijsOnline en Teams een regeling met Stichting UvO, de belangenbehartiger van de makers van het materiaal, omtrent de afkoop van auteursrechten. Er hoeft daardoor niet met allerlei instanties en uitgeverijen contact op te worden genomen, dat wordt door het Servicepunt Lesmateriaal geregeld. Zie voor meer informatie Docenten: OnderwijsOnline en Teams.

Voor digitale materialen gepubliceerd buiten OnderwijsOnline en Teams heeft de HAN geen regeling.
Dit betreft platforms als Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Google Docs, Dropbox, Tumblr, Pinterest, Flickr en Yammer, maar ook HAN Insite, www.han.nl en HAN-blogs.

Verder is het goed om te weten dat verschillende van deze diensten expliciet in de gebruiksvoorwaarden hebben opgenomen dat de gebruikers toestemming geven om hun materiaal te hergebruiken.


Laatste update: 28 januari 2022