Dyslexie: Kurzweil

Kurzweil is een softwareprogramma dat van oorsprong bestemd is voor dyslectische studenten. Het leest alle soorten teksten voor en kan ook gebruikt worden als je zelf teksten schrijft. Het programma spreekt tijdens het typen de letters, woorden of hele zinnen uit. Zo hoor je zowel de spelling als de zinsconstructie. Daarnaast heeft Kurzweil nog veel andere mogelijkheden o.a. op het gebied van overzicht en ordening.

Het programma is door alle studenten en medewerkers met een geldig HANaccount te gebruiken. Zij kunnen Kurzweil ook thuis gebruiken.

Hoe kan ik Kurzweil aanvragen en gebruiken?

Studenten en medewerkers die Kurzweil willen gebruiken, kunnen dit bij de ServiceDesk van de HAN aanvragen. De ServiceDesk stelt dan de software beschikbaar in HAN Workspace. Workspace biedt studenten en medewerkers van de HAN toegang tot de ‘virtuele’ eigen HAN werkplek. Nadat de ServiceDesk Kurzweil heeft geactiveerd, kan hiermee via HAN Workspace worden gewerkt.
Als je vervolgens Kurzweil opstart in HAN Workspace krijg je een inlogscherm te zien. Kies een gebruikersnaam en log in.

Op Insite HAN staat uitgelegd hoe je HAN Workspace installeert op je computer of notebook.

Hoe kan ik ondersteuning krijgen in het gebruik van Kurzweil? Zijn er trainingen?

In Kurzweil zelf zit een handige helpfunctie. Door op F1 te drukken wordt de helpfunctie gestart. Tevens kun je op de website www.lexima.nl veel informatie vinden over Kurzweil.

De HAN biedt geen specifieke trainingen aan in het gebruik van Kurzweil.

Voor meer informatie over Kurzweil kun je contact opnemen met Astrid Sluis, coördinator Studeren met een Ondersteuningsbehoefte.

Bron: HAN Studiesucces