Wat, waarom en hoe?

21st century skills

Het informatie aanbod is onmetelijk groot en daagt je uit om juist datgene eruit te filteren wat betrouwbaar en relevant is.   

Informatievaardigheden zijn, naast onderdeel van onderzoeksvaardigheden, ook een belangrijk onderdeel van de 21st century skills. Vakoverstijgende vaardigheden die je nodig hebt in het leerproces om een betrouwbare professional te worden. Klik hier voor meer achtergrondinformatie.  

Hoe word je informatievaardig?

De informatiespecialisten van het studiecentrum helpen je.    

De basis van ons lesprogramma is een stappenplan. Dit stappenplan is gebaseerd op het Big-6 model en het ACRL framework. De stappen zijn uitgewerkt in een  LibGuide  Informatievaardigheden. Aan de hand van deze stappen doorloop je het informatie zoekproces.   

Wanneer je alle stappen doorlopen hebt, ben je in staat om sneller relevante informatie te vinden ten behoeve van je opdracht of onderzoek. Tevens heb je geleerd om de informatie die je hebt gevonden, kritisch te beoordelen.   

Ga naar Cursusaanbod voor meer informatie over hoe we jou kunnen helpen informatievaardig te worden.   

Frameworks  
Het informatielandschap is dynamisch en vraagt continue om aanpassingen van de theoretisch basis. Frameworks bieden het onderwijs diversiteit en keuzemogelijkheden. Op dit moment hanteren wij in het informatievaardigheden programma het ACRL framework. In de toekomst zal de keuze voor een  framework per academie gemaakt worden. Meer lezen over frameworks? Klik hier.