Workshop: Ontdek en verken de update van PubMed

6 december 2019

Ben jij al PubMed-proof? Heb jij kennis gemaakt met de nieuwe interface van PubMed en weet je jouw weg hierin te vinden? Het startscherm en het geavanceerde zoekscherm hebben bijvoorbeeld een ander uiterlijk gekregen. En het is nu gemakkelijker geworden om de APA-referentie uit PubMed te halen. De oude versie van PubMed is nu nog te gebruiken, maar is over een paar maanden offline. Leer de ‘ins’ en ‘outs’ kennen van de update van PubMed in deze workshop. De workshops vinden plaats in januari. Shrijf je in via de HAN-Academy of via HAN Studiesucces.

Ben je op zoek naar een praktische training waar je aan de hand van een eigen PICO- of onderzoeksvraag een systematische en reproduceerbare zoekactie kunt maken? En heb je behoefte aan tips en trucs om evidence based naar literatuur te zoeken? Deze training daagt je uit om het best beschikbare bewijs uit de literatuur te vinden bij jouw zoekvraag. Je past het geleerde gedurende de training direct toe op jouw eigen onderzoeksvraag.

Aan de hand van jouw zoekvraag gaan we stapsgewijs een systematische en reproduceerbare zoekactie opzetten in PubMed. De docent illustreert dit aan de hand van een uitgewerkt voorbeeld. Breng een eigen onderzoeksvraag mee, dan kun je aan de hand daarvan PubMed herontdekken. We gaan een systematische en reproduceerbare zoekstring maken.

Inhoud
• Hoe bereid ik mijn zoekactie in PubMed goed voor?
• Waar en hoe vind ik goede MeSH-termen?
• Wat is het belang van zoeken met title/abstract en hoe doe je dat?
• Hoe combineer ik de verschillende elementen van mijn PICO- of zoekvraag?
• Hoe vind ik het best beschikbare bewijs uit PubMed (systematic reviews en rct’s)?
• Hoe kan ik eenvoudig de APA-referentie van een artikel vinden en exporteren?

Trainer
Deze training wordt verzorgd door medisch informatiespecialisten van de HAN Studiecentra. Zij hebben ruime ervaring met het zoeken in medische databanken als PubMed.
Trainingsduur: 1,5 uur. Neem jouw eigen laptop mee!
Voorkennis: Geen
Informatie bij de workshop: https://libguides.studiecentra.han.nl/PubMed