Welke tools kan ik gebruiken voor vragenlijsten en data analyse?

Welke tools kan ik gebruiken voor vragenlijsten en data analyse?
Je wilt respondenten vragenlijsten laten invullen? Niet alle survey tools zijn even geschikt voor integer onderzoek. Naast survey tools zijn er ook analyse tools beschikbaar binnen de HAN.

Je sparringpartner
De datastewards en functioneel beheerders van de HAN Studiecentra weten er alles over en helpen je graag op weg. Stuur een e-mail naar hen.
 

Stappen    
Vanuit de HAN worden de volgende survey tools ondersteund :  

Qualtrics en LimeSurvey  

 • Qualtrics en LimeSurvey zijn gebruiksvriendelijke en krachtige survey tools waarmee gebruikers online enquêtes kunnen bouwen, verspreiden, analyseren en gegevens in meerdere formaten kunnen exporteren voor statistische analyse.
 • Qualtrics heeft een uitgebreide support pagina met een community en verschillende video’s.  
 • De handleiding van LimeSurvey is hier te vinden.  

 
Beide tools zijn beschikbaar voor onderzoekers verbonden aan een lectoraat en studenten die verbonden zijn aan een onderzoek van het lectoraat. In dat geval moet de hoofdonderzoeker de aanvraag indienen.  
Klik hier om een account voor Qualtrics of LimeSurvey aan te vragen    
 

HBOspiegel  

 • De HBOspiegel is een online surveytool dat speciaal is ontwikkeld voor kwaliteitszorg in het onderwijs.   
 • Er kan gebruikgemaakt worden van beproefde sjabloonenquêtes, waardoor kennis wordt gedeeld en landelijke benchmarking wordt gerealiseerd. Daarnaast biedt deze tool tal van a nalysemogelijkheden.  
 • De HBOspiegel is toegankelijk voor alle medewerkers van de HAN.  

Klik hier om een account voor de HBOspiegel aan te vragen.

Een overzicht van de functionaliteiten per survey tool.
 

Stappen analyse tools
Er zijn verschillende soorten analysetools:

 • Atlas.ti: voor het analyseren van kwalitatieve data zoals tekst (interview transcripten en andere documenten). Het is mogelijk om tekst in te voeren en daaruit woordenlijsten te genereren, stukken tekst te categoriseren, te coderen en analyses uit te voeren.
  Atlas.ti is beschikbaar via de bedrijfsportal op jouw laptop en via VMware. De tool is aan te vragen via ASK HAN. De HAN biedt geen inhoudelijke ondersteuning.
  Voor vragen over de inhoudelijke kant verwijzen we je naar de website van Atlas.ti. Daar zijn verschillende video-tutorials te vinden: https://atlasti.com/video-tutorials/ en er is een FAQ: https://atlasti.com/support/faq-overview/
 • SPSS: voor het analyseren van kwantitatieve data. SPSS is beschikbaar via de bedrijfsportal op jouw laptop en via VMware. De tool is aan te vragen via ASK HAN.
 • Rayyan: biedt hulp bij systematic reviews door het proces van screening en selectie drastisch te versnellen.
 • R-Studio: voor het analyseren van kwantitatieve data.
   

Ben je student?
Gebruik dan Thesistools en/of Forms. Deze zijn eenvoudig en veilig te gebruiken.
Thesistools wordt vooralsnog niet ondersteund. Houd deze website in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.
Maak geen gebruik van Survey Monkey, Survey Gizmo, Survalyzer, Survio, Easion en Google Forms. De HAN heeft geen verwerkingsovereenkomst met de uitgevers van deze tools.
 

Resultaat
Je weet nu welke tools goedgekeurd en veilig zijn en voor welke tools de HAN licenties en verwerkersovereenkomsten beschikbaar heeft.

Volgende stap
Waar vind ik professionele begeleiding bij mijn literatuuronderzoek?