Onderzoekscentrum Retail

In de pers

Publicatie Zakengids 26-06-2018

Publicatie Gelderlander 14-05-2018

Publicatie Gelderlander 01-08-2017

Publicatie Gelderlander 21-04-2017

HAN Onderzoekscentrum Retail presenteert resultaten in binnenstad Arnhem

Hoe zit het met de gastvrijheid in de binnenstad van Arnhem? Waarom kiest de consument voor Arnhem in plaats van Nijmegen? Wat zijn de succesfactoren van 'blurring'? En hoe kan de samenwerking tussen alle stakeholders van de binnenstad verbeterd worden? Op woensdag 29 maart kwamen deze vragen aan de orde tijdens een bijeenkomst van het Platform Binnenstad Arnhem (PBA) en gemeente Arnhem (citymarketing Made in [Arnhem] ), waarbij het HAN Onderzoekscentrum Retail haar onderzoeksresultaten presenteerde.

Het HAN Onderzoekscentrum Retail heeft samen met studenten van de minor Retail & Winkelmanagement enkele onderzoeken gedaan naar gastvrijheid, ondernemerschap en samenwerking in enkele steden, waaronder Arnhem. Belangrijke vraag in de onderzoeken: waarom kiezen consumenten wel of juist niet voor de Arnhemse binnenstad? Het antwoord is niet overduidelijk. Soms is de keuze ‘uit gewoonte’, maar er zijn ook duidelijke voorkeuren vanwege onder meer de diversiteit in het aanbod van horeca en winkels. Wat wel beter kan in Arnhem zijn het parkeeraanbod (druk, duur) en het ervaren gevoel van veiligheid, met name in de avond/nacht.

De ondernemers in de binnenstad van Arnhem zijn over het algemeen energiek en bereid om te experimenteren. Hier en daar zie je vormen van ‘blurring’; een modern winkelconcept waarbij functies worden gemengd, zoals retail, horeca, cultuur, leisure en dienstverlening. Maar het mag allemaal wel een treetje hoger, vindt Peggy de Jong, onderzoeker bij de HAN: “Blurring is meer dan een wijntje schenken in de winkel. Het concept biedt veel mogelijkheden voor innovatie en beleving”, vertelt de Jong. “Ook mogen ondernemers nóg meer samenwerking zoeken om met elkaar de binnenstad aantrekkelijker te maken. Argumenten zoals “geen tijd, geen geld, is iets voor de gemeente” moeten we zien te vermijden.”

Bron: De Gelderlander