HAN Centrum voor Ondernemerschap

Financiering

Ben je (student-)ondernemer en op zoek naar financiering voor je bedrijf? Je hebt vast gemerkt dat het lastig is om in de eerste fase van een innovatie financiering van een bank te krijgen. De Stichting Fondsbeheer Gelderland valoriseert biedt deze mogelijkheid wél. Er zijn zowel startersvouchers als leningen beschikbaar. HAN CvO helpt je bij de aanvraag hiervan!

Startersvouchers

Wat is het?

Er zijn jaarlijks 20 vouchers (subsidie) beschikbaar voor het opzetten van een nieuw en innovatief bedrijf. De voucher heeft een waarde van € 2.500,-. Het geld is bedoeld voor out of pocketkosten voor onderzoek of voorbereidende activiteiten van het eigen bedrijf en hoeft niet te worden terugbetaald.

Voor wie?

De startersvouchers zijn alleen voor studenten, promovendi en pas afgestudeerden (maximaal 2 jaar geleden) van de HAN, ArtEZ, Van Hall Larenstein en de Radboud Universiteit die nog geen eigen bedrijf hebben óf net gestart bedrijf zijn en nog nauwelijks omzet hebben. De vouchers zijn niet beschikbaar voor personeelsleden van de kennisinstellingen. 

Hoe werkt het?

HAN CvO helpt je bij de voorbereiding en aanvraag van de startersvoucher (format is beschikbaar), zodat jij een zo groot mogelijke kans hebt om de voucher daadwerkelijk te krijgen. Als je het plan hebt ingediend, word je uitgenodigd om een pitch te houden voor een onafhankelijke beoordelingscommissie. Zij beoordelen je plan en pitch én zullen vragen stellen.

De beoordelingscommissie komt 4 tot 6 keer per jaar bijeen om voucheraanvragen te beoordelen. Houd er rekening mee dat de voorbereiding van een goede aanvraag enkele maanden in beslag neemt. Neem altijd eerst contact op met de contactpersoon van jouw kennisinstelling. Ter voorbereiding op de aanvraag bieden we in de week voorafgaand aan de beoordeling een korte pitchtraining aan.

Deze commissie bepaalt aan het eind van elke ronde wie een voucher ter waarde van €2.500,- wordt toegewezen (en ook de eventuele voorwaarden waaronder) of dat deze wordt afgewezen. 

Meer informatie

Voor meer informatie over en begeleiding bij een startersvoucher, kun je terecht bij Einte Visser. Plan zelf je afspraak, dit kan in Arnhem of in Nijmegen.


Check de website van Gelderland Valoriseert voor aanvullende informatie. 

Oud-student HARM GIESEN over de ondersteuning vanuit Gelderland Valoriseert!

Harm heeft een fietscomputer ontwikkeld waarbij je op een innovatieve manier uiterst nauwkeurig kunt navigeren. Hij heeft hierbij advies, begeleiding en hulp gehad van het Centrum voor Ondernemerschap en vanuit Gelderland Valoriseert. Harm heeft zowel van de startersvoucher als de lening gebruikt gemaakt.

Oud-student Harm Giesen over wat Gelderland valoriseert hem heeft gebracht.

Startersleningen

Wat is het?
Er zijn ook startersleningen beschikbaar binnen Stichting Fondsbeheer Gelderland valoriseert. Startups kunnen deze lening aanvragen.

Kenmerken leningen

  • Omvang lening: minimaal € 25.000,= en maximaal € 250.000,=
  • Looptijd: 6 jaar (met een aflossingsvrije periode van 2 jaar)
  • Rente: 3%, per kwartaal vanaf aanvang lening te voldoen 
  • Borg: bij 1 ondernemer € 25.000,= en bij meerdere ondernemers € 50.000,= samen   
  • Milestones: de lening worden verstrekt in tranches met voorwaarden


Voor wie?
De lening is voor startups: innovatieve nieuwe of jonge bedrijven die in de eerste fase van ontwikkeling niet voor andere financiering (bijvoorbeeld via de bank) in aanmerking komen. Dit kunnen studenten, alumni en personeelsleden van de kennisinstellingen zijn, maar ook (potentiële) ondernemers die vanuit een andere situatie willen starten of net gestart zijn met een innovatief bedrijf.

Voorwaarden om in aanmerking te komen:

  • Het bedrijf is of wordt in Gelderland gevestigd
  • Met een of meer partners van Orion wordt samengewerkt
  • Het bedrijf zit  niet  in de sectoren Agro/food (dat is Startlife in Wageningen) of Health/Tech (dat is Briskr in Nijmegen).
  • Een businessplan dat aan de criteria van de beoordelingscommissie voldoet (zie hieronder).
  • Het is een nieuw of jong (bestaat max 5 jaar) bedrijf en geen dochter of voorzetting van een ander bedrijf.


Hoe werkt het?
We helpen je graag bij de voorbereiding en aanvraag van een lening. Je wordt gekoppeld aan éen van onze businesscoaches met wie je de aanvraag voorbereid. Er is een format beschikbaar. 

De beoordelingscommissie komt 4 tot 6 keer per jaar bijeen om aanvragen te beoordelen. Houd er rekening mee dat de voorbereiding van een goede aanvraag enkele maanden in beslag neemt. Er zijn vanuit ons en de partners verschillende mogelijkheden voor trainingen en begeleiding.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de starterslening, stuur een mailtje naar Einte Visser. Of plan zelf je afspraak, dit kan in Arnhem  of in  Nijmegen.

 

Check de website van Gelderland Valoriseert voor aanvullende informatie. 

Compilatie "Ode aan de verder-kijkers", eindpresentatie Gelderland Valoriseert 2017