Educatie Collegetour

Online collegetour met Nicolaas Veul

De eerste gast van 2021 is een feit, op 4 februari 2021 is Nicolaas Veul te gast bij de Educatie Collegetour. Ook bij deze online editie van HAN Educatie Collegetour staan de vragen van leraren uit het regionale basisonderwijs en voortgezet onderwijs, van leraren in de opleiding én van docenten van de lerarenopleiding van de HAN centraal. De vragen kunnen vooraf ingediend worden via het aanmeldformulier én tijdens de collegetour via de chat gedeeld worden.

Nicolaas Veul

Nicolaas Veul heeft al vele documentaires op zijn naam staan, vaak gemaakt samen met bevriende programmamaker Tim den Besten. Ze spelen met hun documentaires in op maatschappelijke thema's, zoals ouderdom, sexualiteit, vrijheid van meningsuiting en homofobie, en zijn daarbij vaak zelf de hoofdpersonen. In deze persoonlijke documentaires gaan de makers met openheid, lef en humor te werk.
 

Alvast inspiratie opdoen?

Bekijk de afleveringen van 100 dagen voor de klas
Bekijk de documentaires:
- Gay-k
- Een man weet niet wat hij mist
- Oudtopia
- Super stream me
- Follow me
- Pisnicht

Volg Nicolaas Veul op Instagram of Facebook

Als leraar het mooiste beroep op de aarde is, waarom kiezen dan zo weinig mensen ervoor?

Die vraag is het uitgangspunt van de zesdelige TV-serie 100 dagen voor de klas. Tim den Besten en Nicolaas Veul starten als buitengewoon stagiair op een scholengemeenschap; een portret vol emotionele ups en downs van de beginnende docenten is hiervan het resultaat. Aflvering 1 heet veelbetekenend ‘Waar zijn we aan begonnen’ en dat was niet overdreven… De studenten die de collegetour van de HAN Academie Educatie organiseren herkennen uit eigen ervaring de vragen die ook Veul en Den Besten zich tijdens die 100 dagen stellen: Hoe oud je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? Hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Geef je een knuffel als iemand zijn hart lucht of moet je als leraar juist afstand bewaren?

Humor of homofobie

Aanleiding voor de documentaire Pisnicht is de discussie nadat cabaretier Youp van 't Hek het woord 'pisnicht' gebruikte in zijn show en in zijn NRC-column. Nicolaas Veul zoekt in de documentaire naar antwoorden op vragen als: Ben je een zeikerd als je iets van deze grappen zegt?  Het woord pisnicht komt een jaar later snoeihard terug in 100 dagen voor de klas: “Ik zal het gezicht van Nicolaas, als hij een briefje krijgt met ‘pisnicht’ erop, niet snel vergeten. De uitdrukking ‘jezelf krampachtig groot houden’ kreeg een nieuwe dimensie. Als Youp van ’t Hek het gezien heeft, laat hij het wel uit zijn hoofd dat woord ooit nog te gebruiken.

Bron AD 2020

Aanmelden

Om de link te ontvangen om de online collegetour met Nicolaas Veul te kunnen volgen, meld je je aan via het online aanmeldformulier. Deelname is gratis!

Programma

Tijden: Start college: 16.00 uur Einde: 16.45 uur  Lees meer...

Door studenten voor studenten

Alleen voor studenten? Nee, vanzelfsprekend zijn docenten en onze relaties in het werkveld van harte welkom! Ook deze editie van Educatie Collegetour is georganiseerd door de studieverenigingen SV Meesterlijk, Lingua Franca, PontifexSV Fabulinus en alummnivereniging Kairos.