Educatie Collegetour

Educatie Collegetour met Tim Hofman: 28 november

In deze editie van HAN Educatie Collegetour is Tim Hofman te gast. Presentator, journalist, dichter, columnist, maar toch vooral activistische internetmaker.†

Men kan Tim Hofman kennen van televisieprogramma's zoals 24/7, Spuiten en slikken, Zeg dag tegen pesten of Wie is de Mol. Ook is Hofman regelmatig te zien als internetdeskundige in bijvoorbeeld De Wereld draait door. Maar velen zullen hem vooral kennen als programmamaker en presentator van het You Tube-kanaal #BOOS.†In het programma helpt hij mensen met het oplossen van hun problemen, waarbij hij de grenzen graag opzoekt. Later werd het programma uitgebreid met een speciaal onderdeel in de politiek, #POLERTIEK, en met #BOOS BEJAARDENSOOS, het programma heeft wederom hetzelfde format als #BOOS maar is dan voor ouderen.

Kinderpardon

In de documentaire Terug naar je eigen land volgde Tim Hofman vijf kinderen die Nederland moesten verlaten. De handtekeningenactie die hij vervolgens initieerde, leverde 250.000 handtekeningen op van mensen die de petitie hebben getekend waarmee ze aangaven dat migratiekinderen die in Nederland zijn geboren of hier langer dan vijf jaar wonen een verblijfsvergunning moeten krijgen. De activistische aanpak van Hofman baarde veel opzien en succes; het kinderpardon kwam er. "Dat gevoel, holy shit!", blikt Tim Hofman hier op terug "Het besef dat het zin gehad had, al dat actievoeren. Je kan dus door je stem te verheffen en door massa te maken met zoveel mogelijk† medestanders, echt dingen veranderen."

Coalitie Y

De actie rondom het kinderpardon leverde hem ook een telefoontje op van politicus Gert-Jan Segers: of ze konden praten over de problemen van jongeren?†Vanaf dat moment begon de samenwerking tussen de twee, een samenwerking van uitersten. Segers en Hofman bedachten samen Coalitie-Y, een front van jongerenorganisaties, studenten, scholieren, politieke partijen en wie zich maar wil aansluiten. Doel: de problemen van de jonge generaties op de politieke agenda krijgen. In de woorden van Tim Hofman aangekondigd: "Heeej sChatjuhssz, dit is een bericht voor iedereen die na 1980 is geboren. Vandaag gaan we het hebben over jullie. Het leenstelsel, het klimaat, pensioenakkoorden en overspannen huizenmarkten zijn allemaal dingen waar we mee te maken hebben. Vandaar een nieuw jongereninitiatief: Coalitie Y. Een organisatie die onze generatie meer inspraak en invloed gaat geven in de politiek."

Manifest
Met een manifest van tien eisen vraagt Coalitie-Y aandacht voor jonge generaties.Een van de belangrijkste punten van de coalitie is dat het leenstelsel verdwijnt, nu of in een volgende kabinetsperiode. Hofman:†Hofman: “We hebben 12.000 jongeren die via e-mail kunnen meedenken, dus ik hoop dat ze ons bestoken met ideeŽn. Jongeren hebben het heel lang niet nodig gehad om in actie te komen. Bij de vorige verkiezingen waren ze geen agendapunt; het leek of alles goed ging voor die groep. Totdat de jongeren ontdekten: je komt met 40.000 euro schuld je studie uit, klimaatbeleid gaat traag, je kunt geen huis vinden. Ik heb weleens gezegd: ze moeten zichzelf een schop onder hun hol geven. Democratie is een tool, zeg ik tegen ze. Gebruik het. Dat is het mooie van dit manifest. Alles wat er los komt. Veel jongeren vragen of ze zich kunnen aansluiten.”

Hoe kijkt Tim Hofman naar de jongeren van nu? Wat is er nodig? Wat is de tip van deze vlotte, enigszins recalcitrante programmamaker aan de studenten van de lerarenopleidingen? In deze editie van HAN Educatie Collegetour met Tim Hofman zal het gaan over kinderen en jongeren, recht en onrecht, passiviteit en over in actie komen. De vragen worden gesteld door leraren in opleiding en door leraren die werken in het PO of VO of MBO. De antwoorden komen op 28 november van Tim Hofman.

Sinan Can

Alvast inspiratie opdoen?

Aanmelden?

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.

Programma

Datum: 28 november Gast: Tim Hofman Tijden: Ontvangst met soep en broodje: 17.00 uur Start college: 18.00 uur Einde: 19.30 uur† Meer info

Door studenten voor studenten

Alleen voor studenten? Nee, vanzelfsprekend zijn docenten en onze relaties in het werkveld van harte welkom! Ook deze editie van Educatie Collegetour is georganiseerd door de studieverenigingen SV Meesterlijk, Lingua Franca, Pontifex, Blended, SV Fabulinus en alummnivereniging Kairos.