HAN
HAN
Educatie Collegetour

Educatie Collegetour met Gert Biesta: 7 juni

De vierde editie van Educatie Collegetour is hoogleraar Pedagogiek en Onderwijskunde Gert Biesta te gast. Studenten van Han Faculteit Educatie bevragen hem op het thema dat in de huidige tijd nog steeds zeer actueel is: wat is goed onderwijs.

De Educatie Collegetour van 7 juni belooft een inspiratievolle afsluiter te worden van de eerste serie Educatie Collegetours van HAN Faculteit Educatie. Gert Biesta, dé onderwijsdenker van Nederland. Biesta is bijzonder hoogleraar ‘Pedagogische dimensies van onderwijs, opleiding en vorming’ aan de Universiteit voor Humanistiek. Ook is hij onderwijspedagoog en hoogleraar Educatie aan de Brunel Universiteit London en geassocieerd lid van de Onderwijsraad in Nederland. Biesta is internationaal erkend specialist op het gebied van pedagogiek.

The beautiful Risk of Education
Gert Biesta stelt dat we voor goed onderwijs ons allereerst de vraag moeten stellen, waartoe het dient? Dan pas komt de vraag over inhoud en methode. Dat gaat recht in tegen de huidige praktijk waarbij testen en examens steeds meer het doel worden van het onderwijs en de inhoud ervan grotendeels bepalen. In zijn boek 'Het prachtige risico van onderwijs beschrijft Biesta hoe dit risico van onderwijs  eruit bestaat, dat leerlingen niet als objecten gezien moeten worden, die in een mal geperst moeten worden, maar als subjecten, met een eigen handelingsvrijheid en verantwoordelijkheid.

Toekomstige leraren stellen de vragen
De zin en de richting van het onderwijs worden volgens Biesta bepaald door drie domeinen:

  1. kwalificatie, ofwel het je eigen maken van kennis en vaardigheden (specifiek of breed);
  2. socialisatie, ofwel je voorbereiden op een leven als lid van een gemeenschap en kennismaken met tradities en praktijken (bijv. sociaal-politiek, cultureel, professioneel);
  3. subjectivering, ofwel vorming van de persoon (bijv. autonomie, verantwoordelijkheid).

Welke tips heeft Biesta voor de studenten in de zaal van Educatie Collegetour om een balans te vinden tussen deze drie domeinen? Waarom maakt Biesta hierbij onderscheid in terminologie tussen onderwijzen, leren en lesgeven? De studenten in de zaal zijn de toekomstige docenten in het Nederlandse onderwijs. Welke tips geeft hij docenten van de toekomst mee? 

Aanmelden

Vanwege de grote belangstelling die we verwwachten, is het verstandig om u aan te melden via het online aanmeldformulier.

Gert Biesta

Hoogleraar Pedagogiek en Onderwijskunde Gert Biesta

Door studenten voor studenten

Alleen voor studenten? Nee, vanzelfsprekend zijn docenten en onze relaties in het werkveld van harte welkom! Ook deze editie van Educatie Collegetour is georganiseerd door de studieverenigingen SV Meesterlijk (HAN Pabo en Academische Pabo) en SV Fabulinus (HAN exacte lerarenopleidingen).