Educatie Collegetour

Educatie Collegetour met Sinan Can: 1 oktober

In deze editie van HAN Educatie Collegetour is Sinan Can te gast. Onderzoeksjournalist, maker van spraakmakende televisieprogramma's, winnaar van de Van Praagprijs 2019 ťn trotse inwoner van Nijmegen.†

Sinan Can is onderzoeksjournalist, documentaire- en programmamaker. Bekend van televisiedocumentaires Bloedbroeders, De Arabische storm, Onze missie in Afghanistan, In het spoor van IS, De verloren kinderen van het Kalifaat en de series Voorbij de grenzen van Saoedi-AabiŽ en Sinan zoekt de klas van Elias. In die laatste serie gaat Can op zoek naar de Syrische klasgenootjes van Elias die zeven jaar geleden naar Nederland vluchtte vanuit Aleppo. Daarnaast schuift Can regelmatig aan bij De Wereld Draait Door en is hij bekend als kandidaat van het televisieprogramma Wie is de Mol. Het AD vat deze veelzijdigheid als volgt samen: "Hij was de meest luie kandidaat van het afgelopen Wie is de Mol?-seizoen, maar behoort tot de meest productieve televisiemakers in Hilversum."

Can opent ogen van jong en oud

Het werk van deze bekende Nijmegenaar is verre van onopgemerkt gebleven: hij werd in 2016 door het Humanistisch Vredesberaad uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede en hij won onlangs de Van Praagprijs 2019. Deze oeuvreprijs†wordt iedere twee jaar uitgereikt door het Humanistisch Verbond aan ‘iemand die de samenleving medemenselijker maakt’. De jury koos voor Can als winnaar vanwege ‘zijn moed en onafhankelijke oordeel’. ,"Het is iemand die even jeugdig is in zijn gedrevenheid als gerijpt in zijn oordeel”, schrijft voorzitter Andrťe van Es in het juryrapport. ,"Can stelt de lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud, waarmee hij laat zien dat ook in een moeilijke context de humane benadering mogelijk is.”

Levenslessen voor leraren

In het artikel Journalist Sinan Can zou best burgemeester van Nijmegen willen zijn in Trouw deelt Sinan Can 6 levenslessen:

  1. Hou vertrouwen in de mensheid
  2. Ook babystapjes zijn belangrijk
  3. Doe iets terug voor een warm welkom
  4. Maak vrouwen zelfbewust
  5. Laat je niet weerhouden door intimidatie
  6. Wees integer in je werk

Hoe vertaalt Can die naar het onderwijs? Wat wil hij de studenten in de zaal van deze Educatie Collegetour† en die opgeleid worden tot leraar meegeven?†

Wat is de tip van deze journalist met hart voor jongeren, kinderen, vluchtelingen en voor gelijke kansen† aan de studenten van de lerarenopleidingen die als docent kinderen en jongeren helpen zich optimaal te ontwikkelen? In deze editie van HAN Educatie Collegetour met Sinan Can zal het gaan over de veerkracht van kinderen, de kracht van een warm welkom en het krachtige effect van verhalen. De vragen worden gesteld door leraren in opleiding en door leraren die werken in het PO of VO of MBO. De antwoorden komen op 1 oktober† van Sinan Can.

Alvast inspiratie opdoen?

• Luister naar het interview door Ruud de Wild op Radio 2
• Kijk naar Sinan Can bij De Wereld Draait Door
• Bekijk Sinan zoekt de klas van Elias†
• Lees het boek De Arabische storm

Aanmelden?

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.

Programma

Datum: 1 oktober 2019 Gast: Sinan Can Tijden: Ontvangst met soep en broodje: 17.00 uur Start college: 18.00 uur Einde: 19.30 uur† Meer info
Sinan Can

Door studenten voor studenten

Alleen voor studenten? Nee, vanzelfsprekend zijn docenten en onze relaties in het werkveld van harte welkom! Ook deze editie van Educatie Collegetour is georganiseerd door de studieverenigingen SV Meesterlijk, Lingua Franca, Pontifex, Blended, SV Fabulinus en alummnivereniging Kairos.