Educatie Collegetour

Terugblik

Online Educatie Collegetour eerste editie 2020/2021: Merel van Vroonhoven

Met Merel van Vroonhoven sluiten we op 3 december 2020 een bijzonder jaar met Collegetours af, waarbij we Öczan Akyol, Pieter Derks en Splinter Chabot als gast hebben mochten ontvangen. Steeds met hetzelfde doel: leraren in opleiding, lerarenopleiders en leraren uit het basisonderwijs en middelbaar onderwijs samenbrengen en in gesprek laten gaan met rolmodellen, zoals ook Merel van Vroonhoven overduidelijk is. Wat er dan ontstaat, is een inspirerende ontmoeting. Waar passievol en soms ook verzuchtend over de uitdagingen van het onderwijs wordt gesproken.

Meer weten? Lees het artikel van SAM.

Tweede online editie Educatie Collegetour 2019/2020: Splinter Chabot

Tijdens deze editie van HAN Educatie Collegetour was Splinter Chabot te gast. Splinter Chabot, zoon van Bart Chabot, is moeilijk in een hokje te plaatsen: hij studeerde politicologie én theaterwetenschappen, is televisiemaker en tafelheer bij bijvoorbeeld De Wereld Draait Door. Ook is hij voorzitter van de JOVD en door Esquire verkozen tot 'Beste dressed man' 2019. Toch kost het hem weinig moeite om het online publiek van HAN Educatie Collegetour een uur lang te boeien met zijn ideeën over het onderwijs.

 

Meer weten? Lees het artikel van SAM
Collegetour gemist? Luister onze podcast op Spotify of Soundcloud!

Eerste online editie Educatie Collegetour 2019/2020: Pieter Derks

De setting was iets anders dan normaal. Tijdens eerdere edities zat de kantine van de Academie Educatie vol met studenten, docenten, medewerkers, mensen uit het werkveld en andere geïnteresseerden. Dit keer was het echter enkel Pieter Derks en zijn interviewer, Isa Vos. Een heel aantal onderwerpen kwamen aan bod: Pieter's voorliefde voor André van Duin en Youp van 't Hek, het vallen en opstaan van een cabaretier, zijn optredens bij De Wereld Draait Door, hoe hij de pandemie doorkomt en het gebruik van humor in het onderwijs. Tot slot gaf Pieter de kijkers nog een goed advies mee: "Begin gewoon ergens aan". 

Meer weten? Lees het artikel van SAM.
Luister de podcast op Spotify
Luister de podcast op SoundCloud

Tweede editie Educatie Collegetour 2019/2020: Özcan Akyol

“Constructief provocateur” Özcan Akyol, beter bekend als Eus, deed op 3 maart 2020 zijn zegje in de gastenstoel tijdens de HAN Educatie Collegetour. In de aula van het Nijmeegse I/O-gebouw kreeg hij de handen op elkaar voor zijn ongezouten meningen over écht jezelf durven zijn en pakkend, empathisch (literatuur)onderwijs. Özcan Akyol heeft de eer het boekenweek essay voor 2020 te schrijven. Het thema voor de boekenweek 2020 is rebellen en dwarsdenkers. Geen vreemde keuze om voor het essay voor Özcan Akyol te kiezen. “De beste manier om op te vallen, is oprecht en ongegeneerd jezelf durven zijn”

Bekijk het fotoalbum.
Meer weten? Lees het artikel van SAM.
Luister de podcast op Spotify
Luister de podcast op SoundCloud

Eerste editie Educatie Collegetour 2019/2020: Sinan Can

Deze editie van HAN Educatie Collegetour was Sinan Can te gast. Can is onderzoeksjournalist, maker van spraakmakende televisieprogramma's, winnaar van de Van Praagprijs 2019 én trotse inwoner van Nijmegen. Hij is bekend van televisiedocumentaires zoals De Arabische storm en Sinan zoekt de klas van Elias. Daarnaast schuift Can regelmatig aan bij De Wereld Draait Door en is hij bekend als kandidaat van het televisieprogramma Wie is de Mol. Wat Can vooral hoopte over te brengen is dat we onze ogen niet sluiten voor het onrecht, het leed en de misstanden in de wereld. En dat er anders wordt gedacht over die zogenaamde ‘gelukszoekers’, een uiterst misplaatste term voor vluchtelingen. “Laten we één soort onderwijs aanbieden, waarin iedereen bij elkaar komt en leert dat we allemaal anders, maar toch óók hetzelfde zijn”.


Luister de podcast van Sinan op Spotify of Soundcloud
Bekijk het fotoalbum.
Meer weten? Lees het artikel van SAM.
Ook STUD schreef een artikel over deze Collegetour.

Vierde editie Educatie Collegetour 2018/2019: Peter Heerschop

In de vierde en laatste collegetour van dit studiejaar was Peter Heerschop te gast. Dat hij cabaretier, radiomaker, acteur en schrijver is, weten de meeste mensen wel over Peter Heerschop. Maar dat hij nog altijd actief gymleraar is, is minder bekend. “Ik sta één dag per week voor de klas. Vaak zijn dat mijn beste ‘optredens’, omdat de verbinding zo direct en interactief is.” 

 

Luister de podcast van Peter op Spotify of Soundcloud.
Lees het volledige nieuwsbericht van SAM.
Ook SAM schreef over deze Collegetour. Lees het artikel hier.

Derde editie Educatie Collegetour 2018/2019: Diederik Jekel

In de derde collegetour van dit studiejaar was Diederik Jekel te gast.

Als iemand de studenten aan de lerarenopleidingen Scheikunde, Natuurkunde, en  Wiskunde van de HAN kan inspireren, dan is het Diederik Jekel wel. Zo bleek tijdens de HAN Educatie Collegetour, waarin de wetenschapsjournalist te gast was. “We moeten stoppen met doen alsof wetenschap zo moeilijk is. Leerlingen de kans niet geven om er als een berg tegenop te zien en jullie moeten zorgen dat je de lol van wetenschap uitdraagt. Het is geen wortelkanaalbehandeling!”

Meer weten? Lees het artikel van SAM.
Bekijk het fotoalbum.

Tweede editie Educatie Collegetour 2018/2019: Lucia Rijker

Bij de tweede editie van HAN Educatie Collegetour in het studiejaar ‘18/’19 was Lucia Rijker te gast. Rijker is meervoudig wereldkampioene boksen en kickboksen én bekend van het tv-programma ‘Dream School’, waarin zij schoolverlaters opnieuw probeert te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. De juiste persoon dus om te bevragen over de coachende rol van de leraar.Gedurende de avond zat  de zaal vol met studenten, docenten, andere belangstellenden én vragen. Een catchbox vloog door de zaal om de nieuwsgierige vragenstellers van een microfoon te voorzien. Zo werden er allerlei vragen beantwoord: van Lucia’s acteercarrière tot haar boeddhistische achtergrond. Lucia's gouden tip voor onze studenten: ‘’durf te voelen’’ en ‘’veroordeel niet’’. En focus je niet op wat je niet wilt maar juist op datgene wat je wél wilt.


Luister de podcast van Lucia op Spotify of Soundcloud.

Nog meer lezen?

Eerste editie Educatie Collegetour 2018/2019: Sjef Drummen

Sjef Drummen, oprichter van het Agora-onderwijs, was op dinsdagavond 25 september te gast bij de 1ste editie van Educatie Collegetour van het studiejaar 2018-2019. De onderwijskunstenaar werd bevraagd door studenten die bij de HAN opgeleid worden tot leraar. Drummen vertelde inspirerend over de verschillen tussen het reguliere onderwijs en het Agora-onderwijs. Drummen: 'De houdbaarheid van het huidige onderwijsmodel is echt voorbij, dat weet toch iedereen.' Drummen sprak de leraren en studenten in de zaal ook direct toe: 'Jullie zijn je gewicht in goud waard, dat vind ik echt! Eén tip wil ik de leraren van de toekomst meegeven: doe alleen iets als het goed is voor het kind en als het voortkomt uit onvoorwaardelijke liefde voor het kind.'


Meer weten? Luister de podcast van Sjef op Spotify of Soundcloud.

 

 

Vierde editie Educatie Collegetour: Gert Biesta

Soms is inspiratie voelbaar, gonst het door de zaal en is het bijna tastbaar. Dat gebeurde bij de vierde editie van HAN Educatie Collegetour met Gert Biesta, hoogleraar ‘education’ in het department of education’ van Brunel University London.

Download de oratie van Gert Biesta

Derde editie Educatie Collegetour: Erik Scherder

Niemand minder dan hoogleraar neuropsychologie prof. dr. Erik Scherder, bekend van DWDD, was te gast bij de derde editie van HAN Educatie Collegetour. Studenten, docenten uit het onderwijs én lerarenopleiders hingen dan ook aan zijn lippen. Het belang van beweging voor het fit houden van ons brein, werd allen meer dan duidelijk. Ook deze editie van de Educatie Collegetour is georganiseerd door de 4 studieverenigingen van HAN Faculteit Educatie: Fabulinus, Meesterlijk, Blended, Pontifex en Lingua Franca. Een succesformule is geboren.
 

Tweede editie Educatie Collegetour: Luc Stevens

Dé Luc Stevens was te gast bij de Faculteit Educatie. Dit gebeurde bij de tweede editie van Educatie Collegetour. Net als bij de eerste editie, met Meester Bart, worden de vragen gesteld door studenten. Luc Stevens is emeritus hoogleraar orthopedagogiek van de Universiteit van Utrecht én directeur van het NIVOZ. Zijn visie op de pedagogische rol van de leraar en het belang dat hij hecht aan pedagogische tact zal niet alleen leerzaam zijn voor leraren in opleiding, maar zeker ook veel inspiratie bieden voor lerarenopleiders.

Bekijk de compilatievideo

 

Eerste editie Educatie Collegetour: Meester Bart

De eerste Educatie Collegetour met Meester Bart was een groot succes. In een volgeboekte zaal luisterden leraren in opleiding geboeid naar deze ervaren en inspirerende leraar. Bart Ongering schrijft als ‘Meester Bart’ columns over wat hij meemaakt als leraar in de Bijlmer. Studenten van de lerarenopleidingen van de HAN vroegen hem in deze Educatie Collegetour over ervaringen die hen verder kunnen helpen de leraar te worden die zij willen zijn.