Educatie Collegetour

Terugblik

Vierde editie Educatie collegetour 2018/2019: Peter Heerschop

In de vierde en laatste collegetour van dit studiejaar was Peter Heerschop te gast. Dat hij cabaretier, radiomaker, acteur en schrijver is, weten de meeste mensen wel over Peter Heerschop. Maar dat hij nog altijd actief gymleraar is, is minder bekend. “Ik sta één dag per week voor de klas. Vaak zijn dat mijn beste ‘optredens’, omdat de verbinding zo direct en interactief is.” 

Lees het volledige  nieuwsbericht  hier. 

Derde editie Educatie Collegetour 2018/2019: Diederik Jekel

In de derde collegetour van dit studiejaar was Diederik Jekel te gast.

Als iemand de studenten aan de lerarenopleidingen Scheikunde, Natuurkunde, en  Wiskunde van de HAN kan inspireren, dan is het Diederik Jekel wel. Zo bleek tijdens de HAN Educatie Collegetour, waarin de wetenschapsjournalist te gast was. “We moeten stoppen met doen alsof wetenschap zo moeilijk is. Leerlingen de kans niet geven om er als een berg tegenop te zien en jullie moeten zorgen dat je de lol van wetenschap uitdraagt. Het is geen wortelkanaalbehandeling!”

Lees het volledige nieuwsbericht hier.

Tweede editie Educatie Collegetour 2018/2019: Lucia Rijker

Bij de tweede editie van HAN Educatie Collegetour in het studiejaar ‘18/’19 was Lucia Rijker te gast. Rijker is meervoudig wereldkampioene boksen en kickboksen én bekend van het tv-programma ‘Dream School’, waarin zij schoolverlaters opnieuw probeert te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. De juiste persoon dus om te bevragen over de coachende rol van de leraar.Gedurende de avond zat  de zaal vol met studenten, docenten, andere belangstellenden én vragen. Een catchbox vloog door de zaal om de nieuwsgierige vragenstellers van een microfoon te voorzien. Zo werden er allerlei vragen beantwoord: van Lucia’s acteercarrière tot haar boeddhistische achtergrond. Lucia's gouden tip voor onze studenten: ‘’durf te voelen’’ en ‘’veroordeel niet’’. En focus je niet op wat je niet wilt maar juist op datgene wat je wél wilt. Lees het volledige nieuwsbericht  of de blog hier.

Eerste editie Educatie Collegetour 2018/2019: Sjef Drummen

Sjef Drummen, oprichter van het Agora-onderwijs, was op dinsdagavond 25 september te gast bij de 1ste editie van Educatie Collegetour van het studiejaar 2018-2019. De onderwijskunstenaar werd bevraagd door studenten die bij de HAN opgeleid worden tot leraar. Drummen vertelde inspirerend over de verschillen tussen het reguliere onderwijs en het Agora-onderwijs. Drummen: 'De houdbaarheid van het huidige onderwijsmodel is echt voorbij, dat weet toch iedereen.' Drummen sprak de leraren en studenten in de zaal ook direct toe: 'Jullie zijn je gewicht in goud waard, dat vind ik echt! Eén tip wil ik de leraren van de toekomst meegeven: doe alleen iets als het goed is voor het kind en als het voortkomt uit onvoorwaardelijke liefde voor het kind.'

Meer weten? Lees het nieuwsbericht

Vierde editie Educatie Collegetour: Gert Biesta

Soms is inspiratie voelbaar, gonst het door de zaal en is het bijna tastbaar. Dat gebeurde bij de vierde editie van HAN Educatie Collegetour met Gert Biesta, hoogleraar ‘education’ in het department of education’ van Brunel University London.

Soms is inspiratie voelbaar, gonst het door de zaal en is het bijna tastbaar. Dat gebeurde bij de vierde editie van HAN Educatie Collegetour met Gert Biesta, hoogleraar ‘education’ in het ‘department of education’ van Brunel University London.
 

Derde editie Educatie Collegetour: Erik Scherder

Niemand minder dan hoogleraar neuropsychologie prof. dr. Erik Scherder, bekend van DWDD, was te gast bij de derde editie van HAN Educatie Collegetour. Studenten, docenten uit het onderwijs én lerarenopleiders hingen dan ook aan zijn lippen. Het belang van beweging voor het fit houden van ons brein, werd allen meer dan duidelijk. Ook deze editie van de Educatie Collegetour is georganiseerd door de 4 studieverenigingen van HAN Faculteit Educatie: Fabulinus, Meesterlijk, Blended, Pontifex en Lingua Franca. Een succesformule is geboren.

Meer weten? Lees het nieuwsbericht
 

Tweede editie Educatie Collegetour: Luc Stevens

Dé Luc Stevens was te gast bij de Faculteit Educatie. Dit gebeurde bij de tweede editie van Educatie Collegetour. Net als bij de eerste editie, met Meester Bart, worden de vragen gesteld door studenten. Luc Stevens is emeritus hoogleraar orthopedagogiek van de Universiteit van Utrecht én directeur van het NIVOZ. Zijn visie op de pedagogische rol van de leraar en het belang dat hij hecht aan pedagogische tact zal niet alleen leerzaam zijn voor leraren in opleiding, maar zeker ook veel inspiratie bieden voor lerarenopleiders.

Eerste Educatie Collegetour: Meester Bart

De eerste Educatie Collegetour met Meester Bart was een groot succes. In een volgeboekte zaal luisterden leraren in opleiding geboeid naar deze ervaren en inspirerende leraar. Bart Ongering schrijft als ‘Meester Bart’ columns over wat hij meemaakt als leraar in de Bijlmer. Studenten van de lerarenopleidingen van de HAN vroegen hem in deze Educatie Collegetour over ervaringen die hen verder kunnen helpen de leraar te worden die zij willen zijn.