Green Capital 2018

Meedoen

Op deze pagina wordt vermeld aan welke thema's we op dit moment werken.

Duurzaam cross-level samenwerken

Dat is wat MBO, HBO en WO studenten willen, zeggen Aleksandr Stommels en Dennis Dorpmans. Door vanuit verschillende perspectieven te kijken naar maatschappelijke uitdagingen creŽer je volgens hen diversiteit in oplossingsrichtingen. Dit is waarom zij tijdens de ‘Nijmegen Green Capital introductieweek’ van 19 tot 26 augustus bij aankomend studenten aandacht willen vragen voor multi- en crosslevel samenwerking in educatie. Dit doen zij door het organiseren van brainstormsessies, debat- en sprekersavonden rond dit thema.

Waartoe?
Je bouwt aan je eigen duurzame toekomst mee door al tijdens jouw introductie in aanraking te komen met verschillende initiatieven vanuit allerlei windrichtingen rond thema’s als Duurzaamheid, Circulaire Economie en Global Goals. Op deze manier krijg je snel kennis van de verschillende organisaties, bedrijven, initiatieven en mensen die zich met deze thema’s bezig houden.

Door met de vragen rond deze ‘new age of learning’ aan de slag te gaan bouwen we samen aan een wereld waarbij persoonlijke ontwikkeling, wederzijds respect en samenwerken aan innovaties de kern zijn. Door vanuit verschillende niveaus samen te werken creŽren we sterk wederzijds begrip waardoor sociale-, ecologische- en economische- uitdagingen mogelijk sneller en efficiŽnter geadresseerd kunnen worden. We gaan elkaar inspireren en motiveren om op een respectvolle manier, ongeacht ieders niveau, ‘out-of-the-box’ te denken om zo diversiteit in ideeŽn te ervaren en te creŽren.

Ook JIJ bent van harte uitgenodigd mee te denken!
Er wordt op 20 augustus in Nijmegen een debat georganiseerd met diverse sprekers zoals onder andere: Nick van Breda - SDG ambassadeur en dagvoorzitter, Hugo van der Kallen - Green Capital, Wietse Hermanns - duurzaamheid op Europees niveau, Guven Erkaslan - Digitale Veiligheid (zoals bijvoorbeeld de AVG) en nog veel meer sprekers en vertegenwoordigers vanuit participerende organisaties.

Op 21 en 22 augustus vinden er brainstormsessies plaats bij Jimmy’s in Nijmegen, vervolgens is er op 23 augustus een grand finale bij het Rijk van Nijmegen, Rabobank te Nijmegen. Organisaties die een bijdrage leveren aan dit initiatief zijn o.a.; IMAGINE, RVN@Lab, De Bildung Academie, Starters4Communities,Jimmy’s Nijmegen, EJVO, Hermanns Consultancy, Studentenkerk, Bridge to the future e.a.

Wil je meedoen en meedenken, mail dan naar Aliksandro@hotmail.com. Voor meer informatie over locaties en tijdstip kun je ook bij hem terecht, maar ook via deIMAGINE FB-pagina wordt je hiervan op de hoogte gehouden.

Voor andere initiatieven die tijdens deze ‘Nijmegen European Green Capital introductieweek’ plaatsvinden kun je terecht hier terecht.

EU Green Mobility Week in september

Namens Nijmegen European Green Capital 2018 vraag ik jullie aandacht voor het volgende. De HAN wil actief bijdragen aan- en participeren in 'Nijmegen, Green Capital 2018' door middel van het delen van kennis, initiatieven en activiteiten. De hoofdthema’s van Nijmegen Green Capital 2018 hebben veel overeenkomsten en aanknopingspunten met de zwaartepunten van de HAN. Nijmegen Green Capital 2018 biedt dan ook een uitgelezen kans voor studenten, docenten, onderzoekers en ondersteuners om zich te verbinden.†

In september vindt de EU Green Mobility Week met als thema ‘multimodaal vervoer’ plaats.† De HAN heeft in deze week de kans haar projecten en initiatieven een podium te bieden.

Ik hoor graag of †er van deze kans ‘onze’ projecten te profileren gebruik wordt gemaakt. Dit kan in de vorm van een event zijn, maar ook presentaties, workshops, lezingen etc. behoren tot de mogelijkheden. Indien je aan deze oproep gehoor wilt geven ben je welkom op 25 juni a.s. te Arnhem, Ruitenberglaan 27, in de Hoorzaal (bovenste verdieping achter de lift) van13.30 tot 15.00 uur.

S.v.p. aanmelden bij Cristel.Busser@han.nl

Hoe zijn we begonnen?

De HAN wilde vanaf de start op 19 februari j.l. betrokken zijn bij- en verbonden zijn aan 'Nijmegen Green Capital 2018'††

Op 22 december j.l. zijn we met een groep betrokken HAN'ners en de programma directie van Nijmegen Green Capital 2018 in een ontbijtsessie bij elkaar gekomen om na te denken over de volgende vraag:

‘Met welke aansprekende activiteiten binnen de HAN†kunnen we eenvoudig een verbinding met Green Capital 2018 leggen en welke†nog te ontwikkelen activiteiten kunnen gekoppeld worden aan Green Capital 2018?

Dit heeft †tot een eerste resultaat geleid, namelijk†dat bij het openingsweekend van het Green Capital Programma het HAN Biocentre in de ‘Struintuin‘ van de 'Wondertuin’ in het Valkhof museum haar project heeft kunnen presenteren, een project waarin men werkt aan het omzetten van zeefgoed uit het riool (dus eigenlijk WC papier) met behulp van micro organismen naar olie, die dan als bio based grondstof ingezet kan worden in bijvoorbeeld verf.

En†HAN lector duurzame energie Mascha Smit heeft op zondag 21 januari geparticipeerd in†het debat ‘Groene Reflecties’ op locatie ’Uitzicht’ van het Valkhof Museum.

Hoe verder?

Er zijn al een aantal enthousiaste mensen (bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek, overheid en studenten) die brainstormen over welke verbindingen er te leggen zijn met Green Capital 2018.

Interesse om hieraan een bijdrage te leveren? Neem dan†contact op met:

Cristel Busser
M: 06 55 24 09 09
E: Cristel.Busser@han.nl

Welke verbindingen kunnen we in dit netwerk (overheid, onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en studenten) leggen zodat we elkaar kunnen versterken?

Vervolgacties†zouden kunnen bestaan uit het koppelen van†educatieve- en onderzoeksprogramma's en†projecten. Maar ook evenementen die al op de agenda staan zoals†congressen en lezingen etc. etc. Daarnaast zijn er mogelijk inhoudelijke verbindingen te leggen†vanuit onze lectoraten met de thema's van Green Capital 2018.