HAN
HAN
Green Capital 2018

Activiteiten / Challenges / Initiatieven

Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe ontwikkelingen welke gerelateerd zijn aan de thema's van Nijmegen, Green Capital 2018

Duurzaamheidscafť in het licht van het thema afval

In kader van de European Green Capital Challeges was tijdens†het duurzaamheidscafť van februari j.l.†het thema afval aan de beurt.

Lancering city game 'NO TIME TOT WASTE'
Ook heeft tijdens dit duurzaamheidscafť de lancering plaatsgevonden van de Nijmeegse city escape game 'NO TIME TO WASTE'. Dit spel maakt onderdeel uit van de Walk of Waste: 24 afvalbakken op de Waalkade in Nijmegen die omgevormd zijn naar 24 kunstobjecten, de zogenoemde artbins, die samen de Walk of Waste vormen. Curator voor deze openbare permanente kunstroute is Anita Waltman. Zij is in 2012 met de stichting Stiksoep gestart, deze stichting stelt zicht het terugdringen van plastic afval in de rivieren en oceanen tot doel. Stiksoep verspreid de boodschap van het plastic afval en de gevolgen daarvan via kunst en educatie. Meer informatie hierover op www.Stiksoep.nl

Doel van de game en Walk of waste is mensen bewust te maken voor het wereld wijde probleem van de plastic soep en hierdoor iedereen erop te attenderen dat men een kleine bijdrage kan leveren aan het oplossen dit probleem door zelf afval in de artbins te gooien. Daarnaast levert het natuurlijk ook een uur gratis fun op.

De Walk of Waste maakt onderdeel uit van de afval challenge in kader van Nijmegen Green Capital.† De game kan op elke willekeurig moment op de Waalkade (start hoek Lindenberghaven en Waalkade t.o.v. trappen) gespeeld worden en duurt ongeveer een uur.

Deze permanente kunstroute is feestelijk geopend, dit werd geheel verzorgd door studenten van HAN Facility Management.

Nijmeegse Afval Challenge
Nila Patty, de Nijmeegse student die al bijna een jaar bijna afvalvrij leeft,†en Esmee de Lorijn,†Beleidsmedewerker Milieu en Duurzaamheid bij Gemeente Buren,†vertelden over de Nijmeegse Afval Challenge:

'In een maand tijd krijg je als deelnemer van deze facebookgroep elke dag een tip om daadwerkelijk minder afval te produceren. Nog steeds kan je lid worden van deze facebookgroep†en de tips bekijken. Deze challenge heeft tot nu toe geresulteerd in 458 deelnemers via hun Facebookgroep 'De Nijmeegse Afval Challenge' en daarnaast doen via de mailinglist er nog eens 53 deelnemers mee aan de challenge'.

De motivatie voor Nila’s acties liggen in haar geboorteland IndonesiŽ,†dit land†staat op de tweede plaats waar het gaat om vervuiling. De lokale overheid investeerde 1 biljard dollar om het afval op te ruimen. Het komt daar vaak in rivieren en meren terecht. Door deze opruim actie durft de minister weer te zwemmen in het schoongemaakt meer, vertelde Nila.

Zij was aanvankelijk blij met het relatief schone Nederland en doet haar best om Nederland schoon te houden door zelf afval op te rapen, te beginnen in Nijmegen,†overigens net als de helft van de mensen in de zaal. Ook legt ze graag uit waarom ze dat doet.

Wil je tips krijgen om zelf je afval goed te scheiden kun je terecht op de afvalscheidingswijzer, daar kun je†hiervoor ook†een app downloaden.

Gelderland daagt je uit; met zes concrete challenges

Heb jij de oplossing? Doe mee!

De provincie zoekt oplossingen voor 6 grote vraagstukken en zet daarvoor de denkkracht van de maatschappij in. Van jou dus. Ben je student, heb je een bedrijf als starter, groeier of doorgroeier? Of heb je gewoon een supergoed idee, de sleutel tot de oplossing? Mail ons! Uiteraard beschermen we in het proces je intellectueel eigendom.

  1. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat voeding meer op maat wordt gemaakt zodat het rechtstreeks bijdraagt aan ziekteherstel van ouderen en kinderen?
  2. Hoe zorgen we dat mensen in het buitengebied en buitenwijken meer gebruik gaan maken van alternatieve mobiliteitsvormen dan het huidige openbaar vervoer?
  3. Hoe zorgen we ervoor dat technologische zorg door ouderen als waardevolle toevoeging wordt ervaren?
  4. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook mensen met een laag inkomen energiemaatregelen kunnen treffen voor hun koop of huurhuis?
  5. Hoe kunnen we de grote Gelderse rivieren benutten voor het opwekken van duurzame energie?
  6. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat sportparticipatie door mensen met een beperking toeneemt?

En er is†een wildcard waarmee je een vraagstuk kan aandragen dat hier nog niet is benoemd.

LET OP:†De uiterste inleverdatum is op 23 maart uiterlijk 12.00 uur!

Voor meer informatie over de challenges, het programma of†aanmelden†bezoek deze website of neem contact op met†g.deegens@gelderland.nl

Nijmeegse Afval Challenge

Daarnaast is de 'Nijmeegse Afval Challenge' gestart, het gaat hierbij om je eigen afval verminderen in een maand:

'Het is ons doel om jou te inspireren! We willen je een maand lang laten zien dat het verminderen van je afval leuk, goed voor het milieu en de portemonnee kan zijn. Het maakt dus niet uit of je al goed op weg bent of op dit moment erg veel afval produceert.

Deelnemers krijgen instructies en tips via Facebook of via e-mail. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn: zoek in je kastjes naar iets dat kan dienen als een broodtrommel of neem eens je eigen broodzak mee naar de bakker. Hier staan dan tips bij die betrekking hebben op winkels in Nijmegen. Waar kan je bijvoorbeeld producten kopen zonder verpakking?

De volgende ronde zal starten op 29 januari en duurt tot 27 februari (de dag van het Duurzaamheidscafť).Voor meer informatie en je in te schrijven klik hier.'

Meedenken over de te leggen verbindingen met Nijmegen Green Capital?

Er zijn al†een aantal enthousiaste mensen (bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek, overheid en studenten)†die brainstormen over welke verbindingen er†te leggen zijn†met†Green Capital 2018.

Interesse om hieraan een bijdrage te leveren?

Sluit dan aan bij de volgende ontbijtsessie van het Green Capital netwerk op 26 februari a.s. van 8.00 tot 9.30 in de A1.01 van Ruitenberglaan 26 te Arnhem.

Je bent van harte welkom!†

Voor meer informatie en/of vragen over†HAN activiteiten†i.r.t.†Green Capital 2018 neem dan†contact op met:

Cristel Busser
M: 06 55 24 09 09
E: Cristel.Busser@han.nl

of

Karin Sanders-van Heijst
M:06 22 55 77 01
E: Karin.SandersvanHeijst@han.nl