Green Capital 2018

Eens een groene hoofdstad, altijd een groene hoofdstad!

Daar zijn alle deelnemers aan de Green Capital awards het over eens. Ook zijn alle deelnemers het erover eens dat vooruitgang in duurzame ambities vraagt om visie, leiderschap en brede burgerbetrokkenheid, ondersteund door investeringen die innovatie aanjagen zodat er ‘groene’ banen gerealiseerd worden.

Burgermeester Bruls (Nijmegen) gaf tijdens de ‘handover ceremony’ afgelopen zaterdag in de Stevenskerk aan dat de EU lokale initiatieven wil promoten en stimuleren. Ook gaf hij aan dat het niet alleen om overheidsbeleid, maar vooral ook om de inwoners gaat. Duurzaamheid begint namelijk altijd thuis, we moeten ons afvragen wat belangrijk is in het leven.Nijmegen wil laten zien dat zij een verschil kan maken in het creŽren van het soort toekomst dat Europa nodig heeft en verlangt.

Hierbij is het van belang kennis op een grotere schaal te delen, zodat we leren van elkaar in een stad die dient als een groot laboratorium. Duurzaamheid is geen vaag concept, het is een nieuwe economie met een belofte voor de toekomst voor onze kinderen.

Wat kunnen inwoners doen om een lichtend voorbeeld te zijn richting de globale ambities? Hoe groei je naar een grotere beweging? Steden hebben een belangrijke rol in het oplossen van problemen als leven zonder fossiele brandstoffen, ook in huisvesting. We hebben de problemen beetje bij beetje gecreŽerd, we kunnen ze ook beetje bij beetje oplossen. Iedereen, overheid, bedrijven, kennisinstellingen en burgers werken samen om oplossingen te bedenken en te implementeren. Om ideeŽn verder te brengen en breder te verspreiden is participatie en betrokkenheid van groot belang. Kennisontwikkeling alleen is niet genoeg, het verwaarden van die kennis is minstens zo belangrijk. Hiervoor zijn netwerken, circulaire business modellen, kennis en financiŽn nodig. De uitdaging in dit alles is opschalen!