HAN College of Technology

Girlsday 2018: een schot in de roos

12 april 2018

12 april werd de landelijke Girlsday 2018 gehouden. HCOT / HAN Techniek bood aan ruim 125 meiden uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs een TECHfestival aan met creatieve en technische workshops en heel veel andere activiteiten.

Met een VR-bril op doe je dingen die je anders nooit zou durven


Direct bij binnenkomst om 9 uur kregen alle gasten een koptelefoon om met de ‘silent disco’ tijdens de activiteiten naar muziek te kunnen luisteren. Daarnaast kregen zij muntjes, waarmee zij toegang kregen tot de activiteiten op het Techfestival.

De sfeer zat er meteen goed in: met klasgenootjes en vrolijke attributen op de foto gaan in een direct-klaar pasfotohokje, een kunstwerk maken met een 3D-pen, of met een VR-bril op, op ‘200 meter hoogte’ bibberend over een smalle balk balanceren, zelf programmeren en een website maken, met spuitbussen een bord beschilderen zodat echte graffiti-artiesten daarna jouw voornaam erop kunnen schrijven, tussendoor een lekker drankje halen bij de cocktailbar, met een lasersnijder een houder voor je smartphone en battery pack maken, bibberbeestjes maken, knakworstjes verwarmen met elektriciteit, energie uit mandarijnen halen, haargel en tandpasta maken...

En natuurlijk ontbrak ook de goodybag niet, met een paar leuke aandenkens aan deze dag.

De tijd vloog voorbij en na de (vroege) lunch was het rond 12 uur ineens alweer tijd om terug naar school in Nijmegen, Doetinchem en Arnhem te gaan… Girlsday 2018 was een schot in de roos!

Girlsday

Girlsday is een initiatief van het VHTO , het landelijk expertisebureau meisje/vrouwen en bèta/techniek, dat zich ten doel stelt om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten. Op deze dag zetten bedrijven en opleidingsinstituten in het hele land hun deuren open.

HAN Techniek richt zich tijdens de Girlsday op meisjes uit het eerste en tweede jaar havo. Door hen activiteiten aan te bieden die -behalve technisch- ook erg leuk zijn, wil de HAN-faculteit de veelzijdigheid van techniek laten zien, laten ontdekken dat zij misschien wel meer technisch talent hebben dan zij zelf denken én dat techniek echt niet alleen iets voor jongens is.

Over niet al te lange tijd moeten zij een profiel kiezen dat bepaalt op welke vervolgopleidingen zij zich later kunnen inschrijven. Tegen die tijd krijgen leerlingen bij de HAN een profielkeuzedag aangeboden. De HAN hoopt dat deze Girlsday bijdraagt om techniek als serieuze toekomstoptie op het netvlies te krijgen.

Lees ook

In De Ondernemer verscheen op 10 april 2018 het artikel 'HAN organiseert Girlsday voor technische beroepen' (pdf).

Bron: han.nl
Tekst en beeld: Lex.Eggink@han.nl