HAN
HAN
HAN College of Technology

Girlsday: time flies when you're having fun

11 april 2019

 Een hele ochtend aan de slag met workshops met een technisch tintje. Wie denkt dat dit niets voor meisjes is, heeft het mis. Ruim 100 meiden uit de onderbouw van de havo gingen 11 april helemaal los tijdens het Girlsday Tech Festival bij HAN Techniek en lieten hun technische talenten zien.

De meisjes van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen en Thomas a Kempis uit Arnhem kregen een uitgebreid doe-programma aangeboden door de diverse techniek- en ict-opleidingen en de PABO van de HAN, met medewerking van de Stichting Elektronica4Kids uit Nijmegen. Om zo te ontdekken dat techniek echt niet alleen leuk voor jongens is.

Wat dacht je van een spannende VR-Experience, hotdogs verwarmen met elektriciteit, of je eigen handzeep maken? Of van knutselen in het elektromagnetisch hoekje en putty maken met Mad Science professor Sterrenstof. Zelf smileys solderen, programmeren of bruggen bouwen met satéprikkers en marshmallows? Of samen met je vriendinnen in de photobooth?

Met studenten van de PABO (iXperium) kon je met een VR-bril een 3D-tekening maken en met Lego Mindstorm een robot programmeren, die daarna een parcours moest afleggen. Dorst? Dan ga je met een drankje chillen in de cocktailbar.

Aan het einde van de Girlsday was er een lunch met z’n allen en daarna was het alweer tijd om, met een goodiebag vol mooie spullen, terug naar school te gaan. Wanneer je het naar je zin hebt, vliegt de tijd! Dat is dan wel jammer!

Interesse in techniek vasthouden

Girlsday is een landelijk initiatief van het VHTO, het landelijk expertisebureau meisje/vrouwen en bèta/techniek. Het doel van de dag is om bij meisjes - in dit geval meisjes van 11 tot 13 jaar -  interesse voor techniek aan te wakkeren, door hen te laten ervaren hoe breed, maar vooral hoe leuk het vakgebied is.

Dat juist deze leeftijd belangrijk is om aan techniek te proeven, wordt bevestigd door een internationaal onderzoek van Microsoft uit 2017. Hieruit bleek dat Nederlandse meisjes op hun 11e veel interesse hebben in techniek en ict, maar dat deze belangstelling vaak na hun 14e afneemt. Aannemelijk is dat dit komt omdat Nederlandse ouders relatief weinig met hun dochters spreken over technisch-gerelateerde onderwerpen. Daarnaast hebben meisjes weinig rolmodellen, zoals vrouwelijke techniek- en ict-docenten.

De werkgelegenheid in de technologiesector in Europa is de laatste 10 jaar 3 maal sneller gegroeid dan in andere sectoren en biedt dus grote mogelijkheden voor iedereen die haar (of zijn) interesse in techniek weet vast te houden.