HAN Solarboat

HAN Solarboat

Het HAN Solarboat-team doet jaarlijks mee aan wedstrijden voor boten op zonne-energie. De teamleden ontwikkelen een hoogwaardig vaartuig (de Photon) en racen deze naar de eindstreep. De HAN Solarboat sleepte verschillende prijzen in de wacht.

Studenten en young professionals,†die deelnemen aan het project, worden flink op de proef gesteld. Zij nemen deel aan nationale en internationale races. Een van de hoogtepunten is de Solar1 Monte Carlo Cup in Monaco, waarbij zonneboten routes op zee afleggen. Ook het Nederlands kampioenschap, de NK Zonnebootrace, zorgt voor het nodige enthousiasme. De langste race is de tweejaarlijkse Dutch Solar Challenge die deelnemers, een kleine week, langs Friese steden voert.

Het team

Het team wordt elk jaar aangevuld met enthousiaste studenten en young professionals. Voornamelijk techniekstudenten van het Instituut Engineering. Hier zijn de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen ondergebracht. Maar andere studenten zijn ook welkom. Er is bijvoorbeeld een flink aantal internationale studenten en studenten van andere hogescholen aangesloten bij het team.

Bedrijfsleven

Binnen het HAN Solarboat-project werkt het team samen met bedrijven, die materialen en kennis leveren. Een grote bijdrage komt van Qconcepts in Doetinchem, dat tevens een werkplaats ter beschikking stelt. Dit design- en engineeringbedrijf is gespecialiseerd in stromingsanalyse, composieten en controls. Onderwerpen die uitstekend aansluiten bij het HAN Solarboat-project.

Technologie

Dankzij de samenwerking met bedrijven komen studenten in aanraking met innovatie. Zij maken kennis met nieuwe materialen, duurzame energie en de ontwikkeling van technologieŽn. Studenten zijn bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van hydrofoils. Dat zijn draagvleugels die onder de boot bevestigd worden, zodat de romp – bij een bepaalde snelheid – boven het water uitkomt.

Contact

Op de hoogte blijven van de HAN Solarboat-prestaties? Like het project op Facebook†en houd www.hansolarboat.nl in de gaten. Heb je vragen of wil je deelnemen aan het HAN Solarboat-team? Stuur een e-mail naar project.solarboat@han.nl.