Juridisch Dictee

Lieke Winkelmolen en Amber Oomen winnaars HAN Juridisch Dictee 2018

Studente Lieke Winkelmolen en docente Amber Oomen zijn de winnaars van het HAN Juridisch dictee 2018. Ruim 100 deelnemers, overwegend studenten van de bacheloropleiding HBO-Rechten, namen op 31 mei in LUX Nijmegen deel aan de 8e editie van het HAN Juridisch Dictee. Lieke Winkelmolen eindigde bij de categorie studenten als eerste met 29 fouten. Zij kreeg € 250,- cash. Bij de categorie 'professionals' was docente Amber Oomen de winnaar.

 

Pittige tekst

'Het is een dermate kolderieke manoeuvre, dat ik het welhaast uit balorigheid en in arren moede zou willen kenschetsen als tenhemelschreiende quatsch..’ bij deze eerste woorden van het dictee, hoorde men menigeen zuchten. De pittige tekst was uitdagend genoeg bleek achteraf. Vooral samenstellingen als ‘jantje-van-leiden' en ‘van-negen-tot-vijftype' bleken lastig voor de deelnemers. De tekst werd geschreven door Gerard van Keeken, docent Staats- en bestuursrecht bij de opleiding HBO-Rechten.

Goed taalgebruik belangrijk voor juristen

Het dictee werd voorgedragen door Mr. Gerlof Meijer. Voorafgaand aan het dictee gaf mr. Gerlof Meijer een Theatercollege over dilemma’s binnen het strafrecht, die zeker met de komst van sociale media steeds vaker actueel zijn. Vaak is een mening gauw gevormd, terwijl de zaak een stuk complexer is dan zo lijkt. Verder kregen de studenten inzicht in rechtspraak op Europees niveau en werden verschillen en overeenkomsten met Nederland duidelijk toegelicht door Meijer. Instituutsdirecteur Inge Wessels, die ook het dictee inleidde, benadrukte voorafgaand aan het dictee ook het belang van goed en begrijpelijk taalgebruik in de juridische wereld.

Aanmoedingsprijs

Studenten van het UAF, de stichting die hoger opgeleide vluchtelingen helpt met studie en werk, waren ook uitgenodigd. Studente Lena Pivazyan, die bij HBO-Rechten studeert, kreeg daarom de HAN aanmoedigingsprijs: de nieuwste wettenbundel en een juridisch woordenboek.

Terwijl de jury zich na afloop over de teksten boog, was er voor de deelnemers een drankje en een hapje in het café van Theater LUX Nijmegen.

Winnaars studenten individueel

1e: Lieke Winkelmolen: 29 fouten
2e: Rick Ponjee / Carmen Kooijmans: 30 fouten
3e: Roberto Haak: 31 fouten

Winnaars studententeams

1: Roslie (Lieke Goedheer en Rosemarijn Visser): gemiddeld 38 fouten
2: Dicteetors (Dani Ruijten en Juliëtte Bleeker): gemiddeld 45 fouten
3: Suits 2.0 (Amber Schut en Femke Metz): gemiddeld 46 fouten

Winnaar professionals individueel

1: Amber Oomen: 24 fouten
2: Maykel Brummer/Rafiq Ritzen: allebei 25 fouten

Winnaars professionals team

Taalwetstrijd (Marleen Thijssen en Brandon van Benthem): gemiddeld 25 fouten

Achtergrond

In 2011 is het HAN Juridisch Dictee ontstaan om het belang van een goede taalvaardigheid te onderstrepen. Maar ook om de opleiding HBO-Rechten (management, docenten en studenten) en organisaties uit het beroepenveld van de HBO-jurist met elkaar te verbinden. Door middel van aansprekende voorlezers (respectievelijk Jo Ritzen, Thom de Graaf, Cees Korvinus, Inez Weski, Herman Kaiser, Jan Vlug en Judge Joyce) krijgt het dictee ieder jaar weer een bijzondere uitstraling. Gezien het jaarlijks stijgende aantal deelnemers mag het dictee met recht succesvol worden genoemd.

Impressie 2017

Benieuwd naar de tekst van het dictee van 2017 en naar impressies van deze en eerdere edities? Klik dan hier!

Social Media

Volg het Juridisch Dictee via de Facebookpagina.

Twitteren over het Juridisch Dictee?
Gebruik #juridischdictee.

Waar en wanneer?

Het HAN Juridisch Dictee & Theatercollege vond plaats op 31 mei 2018.

Locatie
LUX Nijmegen
Marienburg 38-39
6511 PS Nijmegen

Trailer