Juridisch Dictee

Pauline de Does en Noelle Arts winnaars HAN Juridisch Dictee 2020

Studente Pauline de Does en HAN-medewerker Noelle Arts zijn de winnaars van het HAN Juridisch dictee 2020.
Ruim 120 deelnemers, overwegend studenten van de bacheloropleiding HBO-Rechten, namen op 13 februari in de Stevenskerk in Nijmegen deel aan de negende editie van het HAN Juridisch Dictee. Pauline de Does eindigde bij de categorie studenten als eerste met 28 fouten. Zij kreeg € 250,- cash. Bij de categorie 'professionals' was HAN-medewerker Noelle Arts met 9 fouten de winnaar.

Pittige tekst

Studenten Pauline de Does Winnaar HAN Juridisch Dictee 2020 met Mr. Leonie

De pittige tekst ging over strafrecht, met name de actuele ontwikkelingen van het afgelopen jaar, met als boodschap ‘Laat het recht zegevieren!’. Vooral formuleringen als ‘qualitate qua’, ‘confrère’ en ‘defaitistisch’ bleken lastig voor de deelnemers. De tekst werd geschreven door Gerard van Keeken, docent Staats- en bestuursrecht bij de opleiding HBO-Rechten. Het dictee werd dit jaar voorgedragen door strafrechtadvocate mr. Leonie van der Grinten, beter bekend als mr. Leonie.

Het leven van een strafrechtadvocate

Na het dictee en een korte pauze nam mr. Leonie de zaal mee in haar leven als strafrechtadvocate. Met wat prikkelende stellingen zette zij de zaal aan het denken. Vragen als ‘hoe vaak sta je in de rechtszaal?’, ‘wat verdient een strafrechtadvocaat?’ en ‘slaap je slecht als je weet dat je verdachte het gedaan heeft en hij toch wordt vrijgesproken?’ passeerden de revue. Mr. Leonie sloot af met wat ‘taal uit de zaal’, gekke quotes van verdachten die voor de nodige hilariteit in de zaal zorgden.

Live muziek

Na afloop was er voor iedereen een drankje, hapje en live muziek in de sfeervolle entourage van de Stevenskerk. Rond de klok van vijf uur werden de winnaars in het zonnetje gezet.

De uitslagen

 Winnaars studenten individueel
1e: Pauline de Does (28 fouten)
2e: Ruben van Soest (31 fouten)
3e: Shanique Cornelissen (32 fouten)

Winnaars studententeams
1e: Bert-Jan & Michel (Emiel Konst, Eva Rietveld, Carlo olde Hanhof): gemiddeld 31 fouten
2e: SV Fides (Leora Smits, Neline Willemsen, Danjel Hoveijn, Jeroen Rutten): gemiddeld 31,5 fouten
3e: Boomknuffelaars (Stacey de Fretes, Nick van Laar): gemiddeld 32 fouten

Winnaar docenten individueel
1e: Noelle Arts (9 fouten)
2e: Rafiq Ritzen (12 fouten)
3e: Daisy van der Wagen (20 fouten)

Winnaars professionals team
Team Amber & Riske (Amber Oomen en Riske Swens): gemiddeld 17,5 fouten
De Waard Bemiddeling en Bewindvoering (Amanda Thoden van Velzen, Marga de Waard-Thoden van Velzen, Marnix Martens): gemiddeld 21 fouten

Trailer

Trailer: HAN Juridisch Event 2020

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Jury

De jury bestond uit medewerkers van de Academie Rechten (docenten en onderwijs ondersteunend personeel), alumni van de opleiding HBO-Rechten en externe relaties (juristen uit het beroepenveld, neerlandici en taalpuristen). De juryvoorzitter is mr. Gerard van Keeken.

Achtergrond

In 2011 is het HAN Juridisch Dictee ontstaan om het belang van een goede taalvaardigheid te onderstrepen. Ook is het belangrijk de opleiding HBO-Rechten (management, docenten en studenten) en organisaties uit het beroepenveld van de HBO-jurist met elkaar te verbinden. Door middel van aansprekende voorlezers (respectievelijk Jo Ritzen, Thom de Graaf, Cees Korvinus, Inez Weski, Herman Kaiser, Jan Vlug, en Judge Joyce en Gerlof Meijer) krijgt het dictee ieder jaar weer een bijzondere uitstraling. Gezien het jaarlijks stijgende aantal deelnemers mag het dictee met recht succesvol worden genoemd.

Impressies 2018

Benieuwd naar de tekst van het dictee van 2018 en naar de sfeerbeelden van eerdere edities? Kijk dan bij de impressies.

Waar en wanneer?

Het HAN Juridisch Event vond plaats op 13 februari 2020

Locatie
Stevenskerk Nijmegen
Sint Stevenskerkhof 62
6511 VZ Nijmegen