Onderzoek om samen van te leren!

Het nieuwe ondernemen: meervoudige waardecreatie

Er komen steeds meer signalen dat ons huidige, economische gedachtegoed niet meer functioneert. Er ontstaan nieuwe manieren van organiseren en ondernemen waarin duurzaamheid centraal staat. Behalve economische waarde, wordt ook sociale en ecologische waarde steeds vaker†en uitvoeriger†geÔncorporeerd in nieuwe businessmodellen. Kortom: meervoudige waardecreatie is het nieuwe ondernemen.

Sociale en ecologische waarden gaan verder dan de lokale voetbalclub sponsoren of zoveel mogelijk papierloos werken. Deze nieuwe businessmodellen creŽren meervoudige waarde door een breed palet van ‘stakeholders’ te overwegen en te verbinden: naast economische waarde worden ook sociale en ecologische waarden gekend†in de kapitaalsoorten financieel, materieel, intellectueel, menselijk, sociaal & relationeel en natuurlijk kapitaal.

Koos Wagensveld (lector HAN), Jan Jonker (hoogleraar Radboud Universiteit) en Kevin Rijke (directeur IPKW) nemen u mee in de intrigerende wereld van meervoudige waarde-creatie en wel vanuit verschillende invalshoeken:

  • wet- en regelgeving verslaggeving (‘integrated reporting’);
  • nieuwe businessmodellen en besturing;
  • praktijktoepassing op een bedrijventerrein, waar sociale, ecologische en financiŽle waarden worden gecreŽerd door afstemming van productieprocessen, energie- en afvalstromen.

Hoe maak je niet-financiŽle informatie te gelde?

De gedachte achter het sturen op ‘meervoudige waarden’ is dat waardecreatie ook in maatschappelijk opzicht tastbaar wordt. Wat vind je als bedrijf belangrijk? Je wilt hergebruik stimuleren of uitsluiten dat een van je leveranciers zich schuldig maakt aan kinderarbeid. Daar moet je vervolgens doelstellingen bij formuleren. Hier liggen hele mooie uitdagingen voor de finance professionals en studerenden! Zij moeten dit domein claimen en dan gaat er een wereld voor ze open!

Hoe bereken je CO2-uitstoot? En hoe druk je dat uit in KPI’s? Hoe meet je ethisch gedrag? Hoe meet je of de waarde van het personeel toeneemt door opleidingen; zijn ze echt slimmer geworden? Hoe druk je in geld uit dat je kinderarbeid uitbant? In eerste instantie kost het alleen maar geld. Is het Łberhaupt noodzakelijk om alles in geld uit te drukken? De sprekers gaan in gesprek met de zaal over dit soort vraagstukken die vaak te maken hebben met de koppeling van niet-financiŽle informatie aan de financiŽle cijfers.

Sprekers

Koos Wagensveld

Koos Wagensveld is lector Financial Control bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij is tevens universitair docent Accounting & Control aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn expertise spitst zich toe op moderne en duurzame vormen van performance management en risicomanagement in de sectoren zakelijke dienstverlening, zorg en bouw.

Kevin Rijke

Kevin Rijke is directeur van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Samen met de overheid, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven wil hij van IPKW het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland maken. Kevin werkte eerder als wetenschappelijk assistent aan de Radboud Universiteit en als zelfstandig adviseur duurzaam ondernemen.

Jan Jonker

Jan Jonker is hoogleraar Bedrijfskunde en Duurzaam Ondernemen op de Radboud Universiteit Nijmegen.†Hij houdt zich bezig met strategie, transitie en duurzaamheid,†met als†specifieke expertise de ontwikkeling van nieuwe (duurzame) business concepten en strategieŽn. †

Contact

Maida Iriskic

E: maida.iriskic@han.nl

M: 06 55 29 12 60

Volg ons!