HAN Techniek Voorlichting

Succesvolle start Workshops LEGO Mindstorms voor leerlingen havo/vwo

12 november 2019

De 1e LEGO Mindstorms workshop op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is een succes geworden. 30 scholieren van het Almende college Isala deden mee en maakten kennis met programmeren.

De workshops LEGO Mindstorms zijn een initiatief van IPKW, de HAN, IIME en het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE). Ze zijn bedoeld voor leerlingen met bètavakken uit 3/4 havo en vwo. Workshops duren 3 uur en worden de rest van dit schooljaar enkele malen per week op het IPKW-terrein in Arnhem gratis aangeboden. Scholen kunnen zich hiervoor bij de HAN aanmelden door te mailen naar techniekvoorlichting@han.nl.

“Zelf lekker programmeren en uittesten”

De leerlingen leren tijdens de workshop de robot aan te sturen met programmeren. Ze krijgen daarvoor verschillende opdrachten. Zo moesten ze de robot eerst 2 seconden laten rijden en hem laten stoppen bij een kleur. Uiteindelijk wisten de leerlingen de robot met een kleurensensor een zwarte lijn te laten volgen.


Aan het einde van de middag kregen de leerlingen de opdracht om zelf een creatieve missie te bedenken voor de robot. En aan creativiteit geen gebrek: er waren zelfs dansende robots.
 

Niet alleen de organisatie kijkt terug op een geslaagde 1e workshop, vooral de scholieren reageerden erg enthousiast: “We kunnen zelf lekker programmeren en alles uittesten”. Ook de docenten waren verrast: “Leerlingen pakken het snel op. Na de pauze gingen ze gelijk weer aan de slag!”

Hulp door HAN-studenten Leraar Natuurkunde

Niet alleen scholieren werden tijdens de workshop opgeleid. Ook studenten van de HAN-opleiding Leraar Natuurkunde waren er om bij te dragen aan de workshop. Zo komen zij tijdens hun opleiding ook in aanraking met programmeren. Iets dat zij in hun toekomstige baan zeker gaan gebruiken.

Leerlingen enthousiasmeren voor techniek

De workshops worden gehouden in kader van het samenwerkingsproject The O-Zone. In dit project werken Industriepark Kleefse Waard (IPKW), de HAN, IIME en het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE) samen aan het creëren van hybride leeromgevingen als fundament voor een duurzame samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs.

Met deze workshops willen deze partijen ervoor zorgen dat leerlingen enthousiast worden voor een technische studie én dat zij een goed beeld krijgen van wat een technische studie inhoudt. 

Bron en afbeelding: IIME