Wind Driven Vehicle

Wind Driven Vehicle

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) doet jaarlijks mee aan Racing Aeolus, een internationale wedstrijd tussen voertuigen op windenergie. Studenten van verschillende opleidingen zorgen dat er een waardige wind driven vehicle aan de start verschijnt.

Tegenwindauto's

De auto’s die aan Racing Aeolus meedoen, worden ook wel ‘tegenwindauto’s’ genoemd. Tijdens de driedaagse wedstrijd rijden deelnemers uit verschillende landen 500 meter tegen de wind in op een dijk in Den Helder. Het team dat de hoogste snelheid ten opzichte van de windsnelheid haalt, wint de race.

Technische uitdaging

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om een auto op windenergie tegen de wind in te laten rijden, moet die aan een aantal eisen voldoen. Deze moet goed gestroomlijnd zijn, licht zijn en windenergie efficiŽnt gebruiken om de wielen aan te drijven.

Opleidingen

Om dat voor elkaar te krijgen, zijn verschillende disciplines nodig. Daarom werken studenten van allerlei opleidingen mee aan het project. Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Autotechniek en Technische Bedrijfskunde zijn in het wind-driven-vehicle-team vertegenwoordigd.

Bedrijfspartners

Het team werkt bovendien samen met bedrijven in de regio. Deze leveren onder andere componenten en materialen. Zo wisten studenten in 2015 een auto van duurzame materialen te maken. Bedrijven droegen bij met schuimkernmateriaal, polyurethaan (dat voor 70% uit biologische grondstoffen bestaat) en watervast vloeipapier.

Deelnemen

Studenten van verschillende hogescholen kunnen aan het project deelnemen door zich in te schrijven voor de minor Green S-team. Een andere optie is om stage te lopen bij het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE), een samenwerkingsverband tussen de HAN en energiegerelateerde bedrijven.

Opdrachten

De studenten werken in blokken van een half jaar. De opdrachten die zij uitvoeren, zijn afhankelijk van de vraagstukken die er op dat moment liggen. In de loop der jaren worden meerdere voertuigen gebouwd en doorontwikkeld.

Nieuws

  • Er zijn geen berichten.